Mesi napušta Barselonu: “Burofaks”, kontramere i “Kumanova nova normalnost”

0
Profimedia

Jedan od najboljih fudbalera na svetu Lionel Mesi zatražio je raskid ugovora sa Barselonom, prenose španski mediji.

Argentinac je klubu poslao “burofaks” – zvanični dopis, po španski – kojim je zatražio da mu se omogući raskid ugovora bez plaćanja klauzule, a prema navodima medija klub smatra da u ugovoru postoji pravni osnov prema kom će svako ko bude želeo da dovede Mesija morati da plati visoku sumu.

Prema Mesijevom ugovoru klauzula od 700 miliona evra je istekla 31. maja, a premda ugovor nije raskinut, ona se automatski produžila do 30 juna 2021. godine.

Njegovi advokati tvrde da je to posledica prekida sezona koja nije završena zbog pandemije koronavirusa pa nije ni bilo prilike da se o tome pregovara i da se ugovor eventualno raskine.

Povod za odluku Argentinca da više ne igra u dresu Barselone navodno je neslaganje sa novopostavljenim trenerom Ronaldom Kumanom.

Holanđanin, koji je doneo trofej prvaka Evrope Barseloni 1992. godine, je navodno u razgovoru sa Mesijem rekao da neće biti fleksibilan i da će najbolji igrač ekipe “morati da se podredi timu”.

Takav stav je, piše Marca, iznervirao Mesija koji nikada nije voleo da se na njemu gradu autoritet, iako je iza njega nekoliko sezona za zaborav kada su evropski rezultati u pitanju (tri šokantna poraza – Roma, Liverpul, Bajern Minhen).

Ipak, činjenica da je novi trener odmah na početku mandata pokazao zube Mesiju, jasno stavlja do znanja kakav je stav čitavog kluba i zbog toga je Argentinac odlučio da ode.

Kuman je već u prvom minutu razgovora sa Suarezom rekao da ne računa na njega i Urugvajac takođe napušta Barselonu, a piše se da bi put kapije Kamp Noua mogli da krenu i Umtiti, Rakitić i drugi.

Reakcije na Mesijevu odluku su oprečne, ali se najveći deo onih koji su svesni koliko je Leo podario Barseloni (zauzvrat naravno), svodi na poruku koju mu je poslao bivši kapiten Karles Pujol.

“Poštovanje i divljenje Leo. Imaš svu moju podršku, prijatleju”, napisao je bivši kapiten Barselone i reprezentacije Španije.

Sada je glavno pitanje koja je sledeća Mesijeva destinacija.

Gvardiola je više puta govorio o tome da će Argentinac sigurno karijeru završiti u Barseloni, ali neće časiti ni časa da pozove sada slobodnog igrača da mu se pridruži u Mančesteru. Posebno je važno to što je Mesi mnogo puta govorio o tome da se pod Pepovim vođstvom najbolje osećao.

Ipak, problem bi mogao da bude finansijski fer plej ako zaista Barselona uspe da se izbori za svoj stav da će drugi klub morati da plati čitavu klauzulu za Mesijeve usluge.

Takvu situaciju vrebaju u drugom delu Mančestera.

Adidas je Mesijev sponzor, ali i sponzor Mančester junajteda i Pola Pogbe, pa bi moglo da dođe i do neke vrste trampe, a Barselona je trampi sklona u poslednje vreme.

Kao jedan od klubova koji godinama kumi i moli da Mesi spakuje kofere često se spominje i Inter.

Novi megdani sa Ronaldom, projekat koji predvodi Antonijo Konte, kao i poreske olakšice, mogle bi da bude važan faktor.

Naposletku, tu je uvek i Pari Sen Žermen. Njih makar finansijski fer lej ne dotiče, oni će lako predstaviti da je Mesi zaštitno lice neke banje za reumatska oboljenja u Kataru i niko neće primetiti da tu nešto nije u redu.

Šta god da Mesi odluči, ovo je trenutak u kom se završava jedna era.