Mere Vlade Srbije za vanredno stanje: Zatvorene obrazovne ustanove i granice, rad od kuće, šetnja do prodavnice ili zbog kućnog ljubimca…

4
Foto: Nedeljnik

Vlada Srbije donela je uredbu kojom su propisane mere koje će se primenjivati tokom vanrednog stanja. Prethodno su predsednik Republike Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković doneli Odluku o uvođenju vandrednog stanja.

Odluka je stupila na snagu, a mere koje je Vlada donela su sledeće:

Od ponedeljka, 16. marta, u potpunosti će biti obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova. Do daljeg neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti u Republici Srbiji. Upis dece odvija se normalno, posredstvom e-Uprave:

1) eVrtić dostupan za celu Srbiju,

2) eUpis za upis u škole će biti aktivan od 1. aprila

3) Probni test za malu maturu će biti urađeni putem nove tehnologije

4) Nastava prelazi na nastavu na dal?inu putem RTS3, platforme RTS Planeta, kao i internet platformi za učenje

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca s boravišnom dozvolom. Građani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću. Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano. Građanima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje. Zaprećena zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora. Ovo je veoma važno kako bi se smanjilo kretanje građana, što je jedan od glavnih razloga za uvođenje vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Kada je reč o građanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz Švajcarske konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Franscuske republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana.

Uvođenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru. Preporučuje se poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće. Ako rad od kuće nije moguć, proces rada treba organizovati tako da se strogo poštuju sve higijensko-tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze (ograničen broj ljudi u prostoriji, korišćenje zaštitnih maski i sl). Vlada poziva sve poslodavce u Republici Srbije da u maksimalnoj meri svim svojim zaposlenima omoguće rad od kuće. Veoma je važno da u ovom trenutku pokažemo solidarnost i zbog toga apelujemo na poslodavce da se ponašaju odgovorno i imaju neophodno razumevanje za svoje zaposlene. Ovo se posebno odnosi na građane čija dece prestaju da idu u vrtiće i škole. Sve druge pojedinosti će biti precizirane u dopunskim aktima koji će biti usvojeni.

Građani: samoizolacija – bez okupljanja, bez poseta, bez izlazaka iz kuće bez preke potrebe. Izuzeci: kada se ide u prodavnice i apoteke, za šetanje kućnih ljubimaca, bacanje smeća. Preporuka za lica starija od 70 godina da uopšte ne izlaze napolje, a da za njih sve neophodne radnje obavljaju mlađi članovi porodice.

Javni saobraćaj: ukida se noćni i redukuje dnevni javni prevoz.

Inspekcije: ograničava se povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme. Stroge kazne za podizanje cena u vreme vanrednog stanja. Moguće je podizanje cena samo u granicama međugodišnje stope inflacije.

Još jednom apelujemo na naše najstarije sugrađane da strogo vode računa i ne izlaze iz kuće i pridržavaju se svih uputstava zarad očuvanja sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih. Vlada Republike Srbije je u potpunosti posvećena borbi protiv širenja virusa COVID-19 , iz minuta u minut prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i blagovremeno će vas obaveštavati o svemu i doneti sve potrebne odluke u cilju očuvanja vašeg zdravlja.

4 KOMENTARA

  1. Ne kontam nikako.Da li sam u izolaciji ili samoizolaciji?Bila sam u Hrvatskoj, na granici mi nije uruceno nikakvo resenje, ali me je policajac zvao na fiksni tel. da mi kaze da moram biti 14 dana u kuci, evo vec treci dan ne izlazim iz kuce, policajac me proverava preko telefona 3-4 puta dnevno.Da li imam pravo da odem do prodavnice?Ovde pise da je dozvoljeno setanje kucica, bacanje smeca, odlazak u apoteku i u prodavnicu.

    • Ako si u V Vlahović u B Jerkovicu, šetacu šta god i kuće i mace Itd ,samo da ne dzudzim u kući , znaci svi u šetnju , popizdecu u kući u dosadi…….mene ne zanimaju sezonski i vansezonski virusi i gripovi,.

  2. I, plus, razmotriće se mogućnost odlaganja plaćanja režija za penzionere. Lepo. A šta sa nezaposlenim licima? Ili onima koji rade honorarne poslove, edukativnog karaktera, npr.? I to sa decom i mladima. Ili nekog drugog tipa… Ko misli o tome, na primer?! Još kad krenu da pršte otkazi kod privatnika… Živi bili, pa videli. Muke Sizifove nama sa njima!

Comments are closed.