“Mere će morati da se produže ako se ne desi neko čudo…”

0
Prinscreen/YouTube/Nova S

“Nisu samo brojke u pitanju, suština je da je zdravstveni sistem toliko napregnut da je situacija neodrživa i zato je neophodno da se usredsredimo samo na naše nasušne potrebe u narednih pet dana”, rekao je imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković.

“Ako se ne desi čudo, verujem da će te mere morati i da se produže”, rekao je dr Janković, a prenosi RTS.

Dr Janković kaže da su postojali uslovi da se neke mere pooštre i ranije, kao i da je medicinski deo Kriznog štaba nešto slično predlagao još od sredine februara.

“Ali je bitno i sprovođenje mera. Teško je posle godinu dana privoleti ljude da se pridržavaju restriktivnih mera, bez želje da bilo koga optužujem, mere što se više sprovode to bolje. Sigurno da bismo postigli više da su neki rezovi doneti ranije, ali ovde ulogu igraju i logistički i psihološki aspekti. Sada život moramo opet da svedemo na nasušne potrebe i da one traju onoliko koliko je to potrebno”, istakao je Janković.

Dr Janković kaže da je zadovoljan dosadašnjom vakcinacijom, ali ističe da je neophodno da se ona nastavi.

“Sada je veoma bitno zadržati kontinuitet i da i oni koji do sada to nisu učinili, to što pre učine. Ovo je veoma opasna bolest koja se pokazala nepredvidivom i napada i ljude koji nisu u rizičnim grupama”, istakao je dr Janković.