Menja se vlast u Crnoj Gori a sporni zakon radi li, radi…

1
Liturgija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sredinom juna. Mitropolija crnogorsko-primorska nije "evidentirana". Fotografija: Profimedia

Kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava, shodno Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, do sada se, na osnovu njihovih prijava, evidentiralo osam verskih zajednica, prenose Vijesti izjavu državnog sekretara u tom crnogorskom ministarstvu Aleksandar Saša Zeković.

“U evidenciju postojećih vjerskih zajednica su upisane ove vjerske zajednice – Nadbiskupski ordinarijat Bar, Crnogorska pravoslavna crkva, Jevrejska zajednica Crne Gore, Biskupski ordinarijat Kotor, Hrišćanska vjerska zajednica Jehovini svjedoci, Crkva Isusa Hrista Svetaca posljednjih dana u Crnoj Gori, Crkva hristovog Jevanđelja i Eparhija podgoričko-dukljanska Pravoslavne crkve Crne Gore. Postupak upisa u evidenciju je u toku za još dvije vjerske zajednice. Ne postoji zakonska obaveza vjerske zajednice da se registruje već je to stvar njene slobodne volje. Sve vjerske zajednice imaju pravo da djeluju, bez obzira da li su registrovane, a procedura registracije je krajnje jednostavna”, objasnio je Zeković za Vijesti.

On je kazao da je crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti – zbog kojeg su od prošle jeseni organizovane litije u Crnoj Gori – moderan, liberalan i bez ikakvih ograničenja u pogledu zaštite, uživanja i promovisanja verskih sloboda.

“Aktuelni zakon je i usvojen kako bi se, bez ijednog ograničenja, podstaklo društveno i kulturno izražavanje vjere, a ovo važno društveno pitanje uredilo demokratski, civilizovano i bez kršenja vjerskih prava i sloboda. Raniji propis, iz 1977. godine, je bio dio prevaziđenog političkog nasljeđa i vrijednosti. Intenzivirane su političke najave o izmjenama i čak njegovom ukidanju ali, bez obzira na politizaciju, namjerne manipulacije i prikrivene interese, ostaje nepobitna činjenica da je postojeći zakon nediskriminatoran i da pruža optimalni okvir, ne privilegujući bilo koga, za slobodno praktikovanje vjere. Priznavanje istorijskog kontinuiteta, kako se to uporno traži za jednu vjersku zajednicu, značilo bi direktnu diskriminaciju ostalih i poništavanje svih istorijskih činjenica”, saopštio je Zeković.

On je dodao da je Vlada Crne Gore pokazala reformističku orijentaciju kroz spremnost da gradi otvoreno društvo, “podržavajući univerzalnost i nedjeljivost ljudskih prava u svakodnevnom životu i praksi, uz odlučnost da spriječi svaku diskriminaciju, višedecenijsku netrpeljivosti i nerazumijevanje na vjerskoj osnovi.”

1 KOMENTAR

 1. Čega se pametan stidi….
  Na listi 3 tradicionalne verske organizacije i nekoliko sekti.
  Uključujući i 2 pravoslavne sekte.

  Da je Milo bio pametan, umesto što je bio prepotentan, u martu ili aprilu bi otišao kod Amfilohija,
  javno se pokajao zbog spornih članova i povukao sporni zakon.
  Još uvek bi bio na vlasti i radio ono što radi već 3 decenije.

  Sreća da svaki diktator pre ili kasnije počne da vuče nenormalne poteze….

Comments are closed.