“Meni su uradili sve što su mogli, još samo nisu pucali u mene…”: Protest posvećen Oliveru Ivanoviću obeležili njegovi govori

3
Foto: Profimedia

Protestna šetnja koju je večeras organizovalo Udruženje “Jedan od pet miliona” u Beogradu, a koja je posvećena ubijenom političkom predstavniku Srba sa Kosova Oliveru Inanoviću završena je kod hrama Svetog Save. Gradjani su ispred hrama čekali da zapale sveću čime je i završen večerašnji skup.

Na čelu kolone koja je krenula sa Studentskog trga nošen je transparent-šetalica na kojoj je pisalo “Nas je ipak više!”, a kako javlja reporter agencije Beta, skup je masovniji nego inače.

Zbog poštovanja prema Ivanoviću, večeras nije bilo obraćanja govornika, kako je to uobičajno, umesto toga emituju se govori Olivera Ivanovića.

Izmedju ostalih, emituje se govor u kojem on kaže: “Meni su uradili sve što su mogli, još samo nisu pucali u mene, ali ko zna, ni to nije isključeno”; “Nikada nisam dozvoljavao da budem svrstan tamo ili ovamo, već samo da pripadam narodu”, kao i deo govora u kojem poručuje Vladi Srbije da ne deli političke liste na Kosovu na “naše i njihove”.

Emituje se i deo govora u kojem navodi da “na terenu” odlučuju neformalni centri moći i da ga “zabrinjava” što predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića kao “primer borca za opstanak Srba na Kosovu”.

Medju prisutnima je brat Olivera Ivanovića, Miroslav, i pojedini lideri Saveza za Srbiju: Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Borko Stefanović i Nikola Jovanović.

Organizator je pozvao gradjane da ponesu sveće i zajedno prošetaju, navodeći da je sećanje na Ivanovića u svima koji se svakodnevno bore, na ulici ili na druge načine.

Planirano je da gradjani, na kraju protestne šetnje, upale sveće u Hramu Svetog Save.

“Lider opozicije na Kosovu, Ivanović, izrešetan je s ledja u sred bela dana. Nakon dve godine mi još uvek ne znamo nalogodavce tog dogadjaja, ali nas svakoga dana podsećaju na to kome sve smeta drugačije, slobodno, demokratsko razmišljanje kakvo je Oliver imao”, naveo je organizator.

“Mi ćemo nastaviti da zahtevamo imena počinioca ovog političkog ubistva i nećemo prestati da ponavljamo rečenicu kojom nas Oliver Ivanović inspiriše iako nije više sa nama: ‘Nas je ipak više'”, navedeno je u pozivu na protest.

Skup pod nazivom – “Nas je ipak više. Ne zaboravi Olivera Ivanovića”, počeo je, po običaju, na platou ispred Filozofskog fakulteta, nakon čega će se krenuti u protestnu šetnju do Hrama Svetog Save.

Ivanović je ubijen 16. januara pre dve godine u severnom delu Kosovske Mitrovice, ispred prostorija organizacije koju je vodio, hicima iz pištolja, ispaljnih iz automobila u pokretu.

(Beta)

3 KOMENTARA

  1. Pa nije aca pominjao radojčića, on njega neznam nikada ga nije video. Nemojte lagati kao đilas.

  2. Zna li iko od tih 50 od 5000000 ko je Oliver? ČISTO SUMNJAM. VAŽNE SU ŽURKE. OJEEEEE.

Comments are closed.