“Meni je bilo logično da ja to pišem, to je porodična stvar” – Milena Marković za novi Nedeljnik o nastavcima “Žikine dinastije”

0
Screenshot YouTube

Milena Marković, dramski pisac, pesnikinja, profesor na FDU, u jednom od naših intervjua je izjavila da nije volela što su je ubacili u neki “urbani žanr” neposredno posle kultne predstave “Paviljoni”. U godinama koje su usledile ona tih problema nema jer prolazi kroz toliko žanrovske različitosti.

Sada je na redu scenario za nove “Lude godine”…

“Scenario za nastavak brenda ‘Žikine dinastije’ napisala sam pre više od dve godine, samo to nije prošlo na nekoliko konkursa, sad jeste pa je aktuelno. Meni je bilo logično da ja to pišem, to je porodična stvar. Bolje ja to da pišem, da bude pod nekom kontrolom, nego neko drugi. I drugo, htela sam da probam da pišem komediju. I treće, pisci pišu pa od toga zarade, šta drugo da radim, da otvorim kafanu? Ne bi mi to uspelo.

Tvoj otac je pisao scenario tih nastavaka „Ludih godina“. Jesi li bila važna kao dete zbog toga ili si bila nadobudna u doba puberteta prema tom delu i bio te je blam? I koji je motiv da radiš na tom nastavku? Porodični, ili?

Nisam ja tako vaspitana da me bude blam od toga. Kako da me bude blam kada sam jela ‘leba od toga, išla na more od toga i veliki deo stana u kome živim danas je od toga, ja to ne bih mogla da kupim. Jovan Marković ima troje dece i sedmoro unuka i jedno praunuče. Sve je to hranila komercijalna pučka komedija. Gde je tu blam?

On je bio jedan od pionira privatne produkcije na ovim prostorima, a svi oni su se sami snalazili za sredstva, koja su bila skromna. S vremenom je popularnost postala velika i počeli su da zarađuju. Za “Žikine dinastije” je posebna priča, tu su posle prvih uspešnih nastavaka sredstva uplaćivali bioskopi, to jest prikazivači. Piše sve lepo na špici.

Nikada nisu izigravali da su nešto što nisu niti su se gurali u umetnost, niti na festivale, nisu ni mogli. Bili su proglašeni za šund. Danas je potpuno druga stvar, danas ozbiljni nedeljnici šund proglašavaju za glavni tok.

Motiv je znači bio porodični i finansijski i mnogo mi je milo.

Ceo intervju s Milenom Marković objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 17. septembra

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs