Menadžerka koja je na dodeli nagrade optužila kompaniju za mobing dala otkaz: “Nije slučajno što sam baš danas zakoračila u slobodu…”

1
Screenshot

Jovana Bakula, devojka koja je progovorila o uslovima rada u kompaniji “P.S. Fashion” iz Čačka, u kojoj je radila u sektoru marketinga i optužila ih za mobing u trenutku kada joj je, u ime kompanije, uručeno priznanje u kategoriji Instagram marketing na dodeli nagrada Top 50, dala je otkaz, kako kaže, simbolično, na Osmi mart.

Ovim povodom Jovana je na Instagramu napisala prvu poruku od kako se ceo slučaj zahuktao pre više od mesec dana, a njene reči prenosimo u celosti:

“Dugo ne vjerujem u slučajnosti. Nisam slučajno baš danas dala otkaz i zakoračila u slobodu. Korak po korak, mostom, kao da je njujorški, prateći stope više od 100 žena koje su ostavile svoje živote 1911. baš u tekstilnoj industriji.

Život jeste posao. Broj sati provedenih na poslu nerjetko je duplo veći od broja sati preostalih za slobodno vrijeme. Posao jesu emocije. Da nije tako niko ne bi volio petak, a mrzio ponedjeljak. Otkaz je moj način da se izborim za njihovu jednakost.

Redovna plata i ugovor nisu benefiti, nego prava i obaveze. Platu ne dobijamo, nego zarađujemo, a biti plaćen, ne znači biti i srećan. Uspješan poslodavac ima baš takve zaposlene, srećne, podrazumijeva se naravno i adekvatno plaćene iznosom daleko iznad minimalca sa kojim zaposleni plešu na rubu siromaštva.

Neuspješan zakon o sprječavanju zlostavljanja na radu i dosadašnja praksa kažu da su kazne tako male, a žrtve tako velike da ih svo cvijeće ovog marta ne može pokriti. Mnogo više od cvijeća će nam trebati da pomirimo te petke i ponedjeljke u nama.

Nakon oko 300.000 pregleda moje izjave, desetine hiljada lajkova, podjela i komentara, rekla bih da za to ‘mnogo više’ ima nade. Nakon zagrljaja, osmijeha i suza mojih kolega koji su me ispratili danas, sigurna sam u to. Hvala vam svima, razlog ste širokog osmijeha i osjećaja ponosa u meni. Srećan 8. mart žene.”

1 KOMENTAR

Comments are closed.