Megan Markl dobila tužbu protiv lista koji je objavio njeno pismo ocu

0
Foto: Megan Markl

(Beta-AP) – Megan Markl, supruga britanskog princa Harija dobila je danas spor protiv izdavačke kuće lista Mejl on Sandej koju je tužila zbog povrede privatnosti kroz objavljivanje njenog ličnog pisma ocu.

Sudija Mark Varbi rekao je da je izdavačka kuća lista “Asošiejted njuspejpers” zloupotrebila privatne informacije vojvotkinje od Saseksa u pet članaka iz februara 2019. u listu Mejl on Sandej i na sajtu Mailonline, gde su objavljeni delovi rukom napisanog pisma njenom ocu Tomasu Marklu posle njenog venčanja za princa Harija 2018.

“Tužiteljka je mogla razumno da očekuje da će sadržaj pisma ostati privatan”, ocenio je sudija Mark Varbi.

Presuda predstavlja veliku pobedu za Megan Markl koja je tužila izdavača zbog povrede privatnosti i kršenja autorskih prava. 

Asošijeted Njuspejpers je osporio tu tvrdnju i suđenje je bilo zakazano za jesen. Vojvotkinja od Saseksa je preko svojih advokata zatražila da se donese presuda po brzom postupku bez suđenja. 

Advokati Megan Markl su govorili da je vrlo lično pismo od pet stranica bilo namenjeno isključivo njenom ocu. Odbrana je imala argument da je Megan napisala pismo kao deo medijske strategije da opovrgne negativan imidž koji je prikazao njen otac uz pomoć tima za komunikacije kancelarije u Kensingtonskoj palati.

Današnja presuda znači da je ona dobila spor po pitanju privatnosti ali sudija je rekao da bi trebalo da se održi “ograničeno suđenje” da se odluči o nekim pitanjima kršenja autorskih prava.

Megan, američka glumica i zvezda televizijske serije “Odela” udala se za Harija, unuka kraljice Elizabete Druge u dvorcu Vindzor u maju 2018. Njihov sin Arči rođen je naredne godine. Početkom 2020. Megan i Hari su objavili da napuštaju svoje kraljevske dužnosti i da se sele u severnu Ameriku, navodeći kao razlog nepodnošljivo mešanje i rasističke stavove britanskih medija. Oni su nedavno kupili kuću u Santa Barbari u Kaliforniji.