Mediji, REM, RTS, finansiranje, birački spiskovi…: Zaključci o merama za poboljšanje izbornih uslova sa međupartijskog sastanka uz posredovanje EP

1
Foto: Profimedia

Učesnici današnjeg sastanka vlasti i dela opozicije u Narodnoj skupštini Srbije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, najavili su da će njihov sledeći sastanak biti sredinom novembra, preneo je N1.

Na dnevnom redu prvog međustranačkog dijaloga razmatrana su pitanja nedavnih predloga za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, pitanje medija i uloge REM i RTS, finansiranja kampanja, obrazovanja glasača (obuka) i pitanje transparentnosti birčkog spiska, navodi se u zaključku.

Radna grupa za saradnju sa OEBS i ODIHR je, kako se dodaje, informisala učesnike o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje izbornih uslova, a to su:

  1. Zabrana državnim službenicima da koriste javne resurse za političke kampanje i odgovarajuće sankcije za takve zloupotrebe
  2. Mere kojima se Ministarstvu državne uprave daje nadležnost da nadgleda primenu odredbi o sporovođenju Jedinstvenog biračkog spiska
  3. Obuka osoba ovlašćenih za vođenje Jedinstvenog biračkog spiska
  4. Preporuke da RIK sprovede svu potrebnu obuku u pripremi sprovođenja izbora
  5. Regulisanje međunarodnih i domaćih posmatrača izbora
  6. Da treba omogućiti pristup izvodima iz izbornog spiska nakon glasanja na zahtev građana.

Zaključeno je da je od suštinskog značaja da ove inicijative budu sprovedene potpuno u skladu sa preporukama OEBS.

Učesnici su informisani i o novim predlozima – izmene i dopune tri zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranje kampanje i javna preduzeća, da je u postojećem zakonodavstvu potebno preciznije definisati pravila političkog oglašavanja. Uz to, istaknut je i plan da Skupština Srbije organizuje otvoreni sastanak, odnosno javno slušanje za sve zainteresovane o ulozi i radu REM. Predlog je i uspostavljanje Nadzornog odbora Skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, imenovanje nedostajućih članova REM i pojašnjenje procedura za imenovanje i razrešenje članova REM.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je rekla da će ponoviti poziv parlamentarnim strankama, kao i onima koje to nisu ali imaju uticaj na politički život Srbije, da učestvuju u tim razgovorima.

Gojković je rekla da je zadovljna zbog toga što se većina stranaka odazvala pozivu predstavnika Evropskog parlamenta i njenom pozivu, kao predsednice skupštine.

“Ova runda je bila uspešna i dobro je da smo se vratili u Skupštinu”, rekla je ona.

Poslanik vladajuće SNS Vladimir Đukanović je novinarima rekao da je zaključeno da su takvi sastanci “dobra polazna osnova”, a da će na sledećem sastanku “konkretizovati neke stvari”.

Na pitanje imaju li ti sastanci smisla bez učešća Saveza za Srbiju, Đukanović je rekao: “Šta nas briga ako i bojkotuju sastanke!”.

Samostalni poslanik Đorđe Vukadinović izjavio je da predstavnici vladajuće koalicije nastupaju kao da je sve u redu sa izbornim uslovima, “samo da ih treba još malo popraviti”.

“Kao da ne shvataju ozbiljnost situacije”, rekao je on.

Vukadinović je procenio da vlast posmatra te razgovore “samo formalno” i da će i izbori biti “pro forma”.

1 KOMENTAR

Comments are closed.