Šta je Krizni štab odlučio: Maske obavezne u javnom prevozu, KBC Bežanijska kosa ulazi u kovid sistem, posete bolnicama zabranjene…

3
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa ulazi u kovid sistem, a maske će biti obavezne u javnom prevozu, dok je preporuka da se nose u zatvorenim prostorima, odlučeno je na sednici Kriznog štaba. Posete bolnicama će do daljeg biti zabranjene, preneo je RTS.

Na otvorenom prostoru preporučuje se distanca od najmanje metar i po, a u zatvorenom prostoru ostaju na snazi sva ograničenja koja su važila do sada. 

Imunolog Srđa Janković je posle sednice rekao da neće biti moguće ući u gradski i prigradski prevoz bez maske. 

Kako je Vlada Srbije saopštila posle sednice Kriznog štaba, maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci već građani mogu koristiti i pamučne maske ѕa višekratnu upotrebu i slično.

Krizni štab je uputio preporuku građanima da u svim zatvorenim prostorima nose maske, sa posebnim akcentom na pošte, banke, javne institucije kao i prodavnice i tržne centre.

“Vlada Srbije nastaviće i u narednim danima da sa velikom pažnjom prati razvoj epidemiološke situacije i o svemu će redovno i blagovremeno obaveštavati gradjane”, stoji u saopštenju.

Mediji su prethodno preneli da će nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru biti obavezno, kao i da je Krizni štab dao preporuku o formiranju dve centralne COVID-19 bolnice, KBC Bežanijska kosa u Beogradu i Klinika za plućne bolesti u Nišu.

Premijerka Ana Brnabić napisala je potom na Tviteru da su mediji “ove ‘odluke’ Kriznog štaba objavili pre nego što je sastanak počeo” i zamolila medije za pomoć i odgovornost.

“Još jednom molim medije za pomoć i podršku da, makar u vezi sa ovako važnim temama, obaveštavaju odgovorno i ozbiljno, provere informacije i ne puštaju senzacionalističke i lažne vesti”, napisala je premijerka.

Epidemiolog Branislav Tidorović izjavio je ranije danas da i pored povećanja broja novih slučajeva infekcije koronavirusom u Srbiji, u trenutnoj situaciji nema opravdanja za ponovno uvodjenje vanrednog stanja.

On je ocenio da je u zavisnosti od procenta novoobolelih, potrebno zaoštravati ili popuštati mere od sredine do sredine.

(Beta, RTS, mediji)

3 KOMENTARA

  1. Pozvati na odgovornost sve clanove kriznog staba, da objasne zasto menjaju odluke …
    A, ako su primorani ili ucenjeni, da obelodane, ko im je nalozio da prikrivaju istinu, madani da je tako nesto u pitanju, opravdanje ne postoji, a krivica je njihova sto nisu istupili, jer, sta god pretpostavljeni naredio, zakon i ustav ne smeju biti prekrseni !!!!!

  2. Zašto gospodin i gospođa sa slike ne nose masku a vidimo da su u zatvorenom prostoru ?

  3. Нема шансе да на радном месту носим маску, односно да мењам четири маске дневно (у осмочасовном радном времену). Поздравите ми “Кризни штаб” са наставком доношења бесмислених и бескорисних мера и што се мене тиче, могу да забораве да ћу поштовати овакве глупости.

Comments are closed.