Medicinska sestra se požalila na nedostatak zaštitne opreme, Tramp odmah reagovao: “Ja sam čuo drugačije”

2

Američki predsednik Donald Tramp suprotstavio se tvrdnji medicinske sestre koja je rekla da medicinskim radnicima nedostaje zaštitna oprema. Tramp je nekoliko zdravstvenih radnika ugostio u Ovalnoj sobi, da bi im odao priznanje za njihove napore u lečenju obolelih od Covid-19.

Na njenu opasku, Tramp je rekao da je on dobio drugačiju informaciju o stanju zaštitne opreme, prenosi Jutarnji list.

Na pitanje upućeno medicinskim radnicima, okupljenim u Beloj kući povodom Nacionalnog dana medicinskih sestara, da li imaju dovoljno zaštitne opreme, predsednica američkog Udruženja medicinskih sestara, Sofija L. Tomas, rekla je da “razgovara s kolegama širom zemlje i da postoje određeni ‘džepovi’ u kojima količina zaštitne opreme nije idealna, ali da su ovo vremena bez presedana.”

Njene kolege su na te reči potvrdno kimale glavom.

Tomas je rekla da radi u bolnici u Nju Orleansu i da je njen najmlađi Covid-19 pacijent imao četiri godine.

“Mere zauzdavanja infekcije o kojima smo učili u školi nalažu da je potrebno jedno zaštitno odelo i jedna maska po pacijentu svaki dan – ali ovo su drugačija vremena”, rekla je Tomas i dodala da ona svoju N95 zaštitnu masku nosi već nekoliko nedelja.

“Sporadično nedostaje zaštitna oprema, no snalazimo se. I radimo ono što moramo da radimo”, rekla je Tomas. “Mi smo medicinske sestre i naučene smo da se prilagodimo i da uradimo sve što možemo da bismo obavili posao i pomogli našim pacijentima i to je ono što ćemo nastaviti da radimo dok god traje pandemija.”

Ali, uprkos njenom iskustvu iz prve ruke, Tramp je pokušao da ospori njene reči.

“Sporadično za vas, ali ne sporadično za mnogo drugih ljudi”, rekao je Tramp. “Jer ja sam čuo drugačije”, nastavio je Tramp. “Čuo sam da sada ima mnogo opreme. Imali smo potpuno prazne police jer je takve ostavila prošla administracija.”

“Slažem se, gospodine predsedniče’, hitro je na to odgovorila Tomas.

Inače, lekari su više puta prijavljivali manjak zaštitne opreme dok se virus širio zemljom. Ali, kad je epidemija uzela maha, Bela kuća je ubrzala proizvodnju te vrste opreme.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

2 KOMENTARA

  1. Sta ti je strah za vlastitu egzistenciju ove doktorke. Egomanijak je cak optuzio bivseg Predsednika Obamu da je ostavio puno neispravnih testova za COVID19,virus iz 2020.godine. Zanimljivo da to nije prenio niko od ” patrijotskih”medija u Srbiji.Ne treba ni zaboraviti da je ova spodoba cak trazila da se otkupi nemacka biolaboratorija i da vakcina bude samo za USA. Koliko je to pomeren um ? Mislim da to ni Mengeleu ne bi palo na pamet.

  2. Ovo kod njih isto kao kod nas! Nije ni Amerika sto je nekad bila, malo zaigrala mecka…

Comments are closed.