Masovni protest u Alžiru: “Traži se oslobađanje uhapšenih demonstranata”

0
(Beta/AP Photo/ Fateh Guidoum)

(Beta) – Velika povorka studenata, prosvetnih radnika i njihovih pristalica prošla je ulicama glavnog grada Alžira, zahtevajući oslobađanje zatvorenika dan posle slanja u zatvor 24 demonstranta uhapšena tokom vikenda zbog skupa protestnog pokreta Hirak.

Skup studenata koji se održava svakog utorka, danas je protekao bez incidenata. Demonstranti su vikali: „Oslobodite zatvorenike“ i nosili fotografije uhapšenih.

Alžirski Nacionalni komitet za oslobađanje zatvorenika saopštio je u ponedeljak da je grupa od 24 demonstranta poslata u zatvor, zbog „podrivanja nacionalnog jedinstva“. Oni su uhapšeni u subotu na skupu pokreta Hirak. Studenti su danas demonstrirali i za prava na slobodu izražavanja.

Pokret Hirak je nastao u februaru 2019. godine, kada su se Alžirci usprotivili petom mandatu predsednika Abdelaziza Buteflike. Hirak, koji je nastavio proteste, nema vođu, niti političku strukturu, a traži promenu celog političkog sistrema.

Vlasti optužuju Hirak da su u njegovom sastavu i islamistički aktivisti, koji pokušavaju da taj miran pokret pretvore u nasilan.