Mašina Mitrović, Piksijev “efekat leptira” i pobeda Srbije protiv Luksemburga: Moglo je i bolje i mnogo gore od 4:1

0

Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je reprezentaciju Luksemburga rezultatom 3:1 u okviru kvalifikacija za Mundijal u Kataru.

Golove su postigli najbolji strelac reprezentacije u istoriji Aleksandar Mitrović u 22. i 35. minutu, Olivije Tili u 77. i Šano u 81. ali je pogodio svoju mrežu.

Još kada je Dragan Stojković Piksi preuzeo reprezentaciju pisali smo o tome da bi čovek koji je po terenu lepršao poput leptira mogao svojom pojavom i autoritetom da izazove efekat leptira – da napravi malu promenu sa velikim efektima.

I napravio je tu promenu. Ona se ogleda u tome što naši reprezentativci veruju da mogu da pobede svakog.

Možda bi nekada utakmica sa Luksemburgom bila problematična i set opravdanja poput “svi igraju fudbal” ili “potcenili smo ih” bi već bio spreman, ali sada nije bilo problema.

Istina, Piksiju i svima ostalima posao mnogo olakšava što su u reprezentaciji u isto vreme sa Aleksandrom Mitrovićem.

Čovek-gol. Mašina.

Mitrović je sve ono dobro što je imao Pipo Inzagi i nije sve ono loše što je bio Pipo Inzagi. Uvek je na pravom mestu, odlično čita kretanje odbrane i prostor koji mu se pruža, a hoće ga i lopta. I sve to bez foliranja i glumatanja, sasvim suprotno, igrom u meso.

Zato ga fudbalska viša sila i nagrađuje, pa je tako prvo u 22. minutu iskoristio božanstvenu asistenciju Milinkovića Savića, da bi u 35. ponovo bio tačno tamo gde treba i sproveo Kostićev centaršut u gol.

Drugo poluvreme je dovelo do pada u igri Srbije. Ništa konkretno loše, ali nešto je vodilo ka komplikaciji situacije. Luksemburg je čak u jednom periodu imao veći posed lopte i prilično izraženu kontrolu na terenu.

I onda je, logično, pao gol. Olivije Tili je bio osveženje za igru svog tima i to je posebno naplatio golom. Rajković u 77. minutu nije imao šanse.

A onda Piksi efekat. Ili čista sreća. Ili je to isto?

Umesto da se sve okrene na našu štetu, kako je znalo godinama i decenijama, Luksemburg postiže autogol, opet posle odličnog pokušaja Mitrovića i time zatvara vrata iznenađenju.

Do kraja utakmice, u preostalih petnaestak minuta, Srbija je otaljavala posao i zatvorila meč sa nekoliko promašaja.

I onda u 97. minutu Nikola Milenković postavlja konačan rezultat.

Moglo je čak i bolje od 4:1, ali je tamo oko 78. minuta sve moglo i nizbrdo. Nije i to raduje.