Makron: Pitajte Srbe da li im se život promenio otvaranjem poglavlja. Ne bih rekao…

0
Foto Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je da se eksplicitno protivi otvaranju pristupnih pregovora sa bilo kojom zemljom kandidatom, pre nego što dođe do reforme pregovaračkog procesa, a smatra da je sadašnja procedura pregovora birokratska, konfuzna, nejasna.

On je poručio da Francuska nije bila jedina članica EU koja se protivila otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, ali da je spreman da ”ponovo” prihvati ”ulogu negativca”.

“Pre bilo kog sledećeg otvaranja pregovora, eksplicitno kažem da želim da dođe do reforme naše procedura pregovaranja. Procedura pregovora koju imamo danas previše je birokratska, konfuzna, nejasna. Evo pitajte Srbe da li se njihov život promenio otvaranjem novih poglavlja? Ne bih rekao”, kaže Makron.

On je ocenio da EU sa trenutnim brojem članica teško ili nikako ne funkcioniše i da bi, pre ulaska novih zemlja, operativnost Unije u smislu donošenja odluka i broja komesara trebalo postaviti na nove osnove.

Makron je naglasio i da je krajnji cilj “usidriti” Zapadni Balkan na evropsku stranu, ali da to treba raditi strateški jer je u pitanju veliki geopolitički izazov.