Mali u Parizu i Lionu obilazi metro, razgovara o početku izgradnje prve linije u Beogradu do kraja godine

0
Profimedia

(Beta) – Ministar finasija Srbije Siniša Mali izjavio je danas u Parizu da će o detaljima projekta beogradskog metroa razgovarati sa predstavnicima kompanije “Alstom” i “Ežis rejl”, kako bi krajem godine krenula izgradnja prve linije metroa, saopštilo je ministarstvo.

Mali je rekao da će obići metro u Parizu i u Lionu, a tokom posete Francuskoj, delegaciji Srbije će biti predstavljena idejna rešenja za izgled vagona beogradskog metroa, a Beogradjani će, kako je podsetio Mali, moći da glasaju za model koji im se najviše dopada.

Vlada Srbije, Grad Beograd, kineska kompanija “Pauer Čajna” i francuske kompanije “Alstom” i “Ežis rejl” potpisali su u januaru Memorandum o razumevanju koji predvidja saradnju na projektu Beogradski metro.

Mali se, kako je istaknuto u saopštenju, sastao sa francuskim ministrom ekonomije i finansija Brunom Lemerom, ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Riesterom i ministrom saobraćaja i energetike Žanom-Baptistom Žebarijem.

Mali je kazao da je imao priliku da francuskim ministrima predstavi sve što je Srbija uradila u proteklih nekoliko godina i pokaže ekonomske rezultate iz prošle godine.

Istakao je da ga posebno raduje što je mnogo francuskih kompanija zainteresovano da učestvuje u velikom broju projekata i celokupnom razvoju srpske ekonomije.

“Veliki broj francuskih kompanija izrazio je zainteresovanost da dodju u Srbiju i da budu deo tog malog ekonomskog čuda na Zapadnom Balkanu. Očigledno je pandemija napravila velike promene, ne samo u evropskoj ekonomiji, već pre svega u ekonomijama Zapadnog Balkana”, rekao je Mali.

U delegaciji sa ministrom finansija su i ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor JКP “Beogradski metro i voz” Stanko Кantar.