Mali: Počele isplate uvećanih zarada u javnom sektoru, najveće povećanje kod medicinskih sestara

0
Foto: Profimedia

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da su počele isplate zarada u javnom sektoru uvećane od osam do 15 odsto, saopštio je njegov kabinet.

Najveće povećanje plata od 15 odsto dobile su medicinske sestre, zatim slede doktori sa povišicom od 10 odsto, koliko su dobili i istraživači u naučno – istraživačkoj delatnosti i zaposleni u ustanovama kulture.

Povećanje plata od devet odsto dobili su zaposleni u visokoškolskim ustanovama i ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, predškolskim ustanovama, kao i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite. Zaposlenima u državnoj upravi mesečna primanja su uvećana osam odsto.

“U sektoru zdravstva medicinski tehničari u 2020. godini će imati prosečnu platu veću za 37,9 odsto u odnosu na period pre fiskalne konsolidacije, odnosno 53,2 odsto veću u odnosu na 2015. godinu. U sektoru osnovnog i srednjeg obrazovanja zaposleni će u 2020. godini imati prosečnu platu veću za 29,7 odsto, u odnosu na 2014. godinu, pre početka fiskalne konsolidacije, odnosno 44,1 odsto veću u odnosu na 2015. godinu”, rekao je ministar finansija, prenosi N1.

Nivo plata u 2020. godini će, kako je rekao, zadržati učešće od 9,5 odsto bruto domaćeg dohotka (BDP).