Mali kućni ogledi: Može li se napraviti brodić na mlazni pogon? Kako vazduh može da podigne teret? Da li se u kući može proizvesti munja?

0

Može li se napraviti brodić na mlazni pogon? Kako vazduh može da podigne teret? Da li se u kući može proizvesti munja? Uz nekoliko predmeta koje svakodnevno koristite – sve ovo je sasvim moguće. Da li želite da saznate zašto novčić nestane kada se u čašu sipa voda, zašto se papir ne može presaviti osam puta i da li zvuk može napraviti sliku? Ako je odgovor da, počnite da izvodite zanimljive eksperimente iz knjige Mali kućni ogledi. 240 eksperimenata koje možete izvesti kod kuće. Autori knjige su fizičar Tomislav Senćanski i tim Kreativnog centra, a ilustracije su uradili Miroljub Milutinović Brada, Nemanja Ristić i još nekoliko ilustratora.

Svaki odeljak knjige (Osobine tela, Kretanje, Sila, Gravitacija, Voda, Toplota, Elektricitet itd.) sadrži kratak, jezgrovit uvod, a u okviru svakog ogleda pregledno su predstavljeni potreban pribor i način izvođenja ogleda, dok su na kraju dati rezultat i objašnjenje eksperimenta, kao i dodatne ideje.

Zahvaljujući ovoj knjizi, deca će, uz malu pomoć roditelja, moći u kući da naprave vrt u flaši, podvodnu fontanu, stalaktite i još mnogo toga. Bezbedni eksperimenti prikazani u njoj neiscrpan su izvor znanja, zabave i kreativnosti. Osim toga, oni su važna vežba kojom se stiče samopouzdanje i stvara želja za slobodnim ispoljavanjem inicijative i učenjem. Ogledi su nastali od materijala iz četiri poznate istoimene zbirke ogleda, omiljenih priručnika mnogih generacija dece. Ova knjiga, inače veoma popularna u Češkoj, Slovačkoj i brojnim drugim zemljama, omogućiće mladim čitaocima da kroz igru zakorače u uzbudljiv svet nauke.

Ako ste u potrazi za zanimljivim aktivnostima koje možete isprobati s decom kod kuće ovog leta – izvedite svakog dana po nekoliko eksperimenata iz knjige Mali kućni ogledi. „Deca će posle takvih druženja početi da razmišljaju prirodnjački, shvatiće da nešto naizgled jednostavno može biti složeno, a da su veliki problemi često u suštini jednostavni. Možda neće postati naučnici, ali će lakše završiti škole koje odaberu. I još nešto, ali ne manje važno – deca će pamtiti eksperimente kao nešto najlepše što su radila s roditeljima“, navodi urednica knjige Milena Trutin.