Mali: “Imaćemo posebnu pomoć za firme kojima su prihodi pali više od petine…”

0
Printscreen/YouTube/Radio Slobodna Evropa

(Beta) – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je država odlučila da produži postojeću garantnu šemu i da uspostavi novu za podršku najugroženijim preduzećima, kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora u Srbiji.

“Prva izmena, u odnosu na prethodni period, odnosi se na maksimalne vrednosti kredita koje banke mogu da plasiraju sa garancijom države, a koje se uvećava za 500 miliona evra, tako da će iznositi ukupno 2,5 milijardi evra. Druga izmena se tiče perioda raspoloživosti ovakvih kredita. Naime, ovi krediti biće raspoloživi do 30. juna 2022. godine”, rekao je Mali za portal Biznis.rs.

Ministar je naveo da su, prema poslednjoj evidenciji, banke do sada u sklopu postojeće garantne šeme odobrile oko 1,7 milijardi evra kredita.

“To je umnogome pomoglo našim privrednim subjektima da obezbede likvidnost u vreme neizvesnosti zbog pandemije koronavirusa. Takođe, nekima od njih je pomoglo i za dalje investicije, kako bi unapredili svoje poslovanje”, rekao je Mali.

Deo privrednika je najave mogućnosti novih, povoljnih kredita razumeo kao priliku koja se daje samo kompanijama iz ugroženih sektora, a ministar finansija to demantuje. 

“Proširenjem postojeće garantne šeme ne menjaju se uslovi podobnosti, tako da svi preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, koja ispunjavaju uslove propisane Zakonom o utvrđivanju garantne šeme, mogu da apliciraju za kredite koji imaju garanciju države u skladu sa predmetnim zakonom”, rekao je on.

Dodao je da je istovremeno Srbija uspostavlja i drugu garantnu šemu koja je namenjena svim firmama iz ugroženih sektora, kao i firmama u drugim sektorima sa padom poslovnih prihoda većim od 20 odsto u 2020. godini.

“Maksimalna vrednost kredita pokrivenih drugom garantnom šemom iznosiće 500 miliona evra”, rekao je Mali.

Krediti pokriveni postojećom garantnom šemom, kako je precizirao, daju sa sa periodom otplate do 36 meseci, sa uključenim obaveznim grejs periodom od devet do 12 meseci.

“Krediti pokriveni drugom garantnom šemom daju sa sa periodom otplate do 60 meseci, sa uključenim obaveznim grejs periodom od 18 do 25 meseci. Želeli smo da na ovaj način pružimo dodatnu podršku posebno ugroženim sektorima, na koje je ova kriza najviše uticala, i da im pomognemo da obezbede neophodnu likvidnost”, naglasio je Mali.