“Mala je razlika između Ćosićeve poetike i Udbine politike”: Svetislav Basara za novi Nedeljnik o književnosti, spomenicima, mitomaniji i “Kontraendorfinu”

1
Foto: Nedeljnik

Pokušaj da se sadašnjost ulepša podizanjem spomenika ličnostima i događajima iz prošlosti, unapred je osuđen na neuspeh, čak i kada se radi o uspelim umetničkim delima. Spomenici pak kakvi su po Srbiji počeli nicati, najpre za Koštuničinog vakta, potom za Vučićevog, ne samo da unakazuju sadašnjost nego skrnave i prošlost, ispričao je pisac Svetislav Basara u intervjuu povodom novog romana “Kontraendorfin”.

Basara i u ovoj knjizi demontira mitove i nacionalne veličine, pa je jasno ko bi za našu nesreću mogao i da bude kriv – upravo ta neprolazna mitomanija.

On je za Nedeljnik pričao o Dobrici Ćosiću.

“Ćosić je bio višestruko isprepleten sa Udbom. Mala je razlika između Ćosićeve poetike i Udbine politike. Pre ne znam ni ja koliko godina – Ćosić je još bio živ – pokojni Sava Dautović je u Danasu objavio faksimile Ćosićevih dostava Udbi sa sastanaka u famoznoj Siminoj 8, gde se bajagi stvarala srpska opozicija. To ni za “i” nije umanjilo Ćosićev ugled. Kad ti Udba izgradi ugled, ko je taj ko će ga okrnjiti? Ćosić je bio mit o samom sebi, a rekosmo da se mit ne može dekonstruisati”, ispričao je Basara.

On kaže da mu se Ćosić nikada nije lično obratio.

“I ne samo meni. On, po njegovim rečima, ‘nije polemisao sa neistomišljenicima’. Zašto bi i polemisao? Sve što je govorio/pisao – ma koliko to poslednjih godina bivalo sublesasto i sumanuto – momentalno se pretvaralo u istinu, najpre za trenutni politički vrh, potom i za veoma široko društvo. Ćosić je inače bio vrlo namazan tip. Za mene je, recimo, našem zajedničkom prijatelju Mikiju Savićeviću govorio ‘baš dobar pisac, šteta što je skandalista’. Imali smo još jednog zajedničkog prijatelja – Slobodana Gavrilovića. Tog što se tiče, nikakvih problema nije bilo.”

Ceo intervju sa Svetislavom Basarom objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 10. septembra

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

1 KOMENTAR

  1. Gos.Basara je puno toga BESEDIO,Ali nista konkretno nije rekao.Vazno je da se isprsio I napao pisca kome nije ni do kolena.

Comments are closed.