“Makronova izjava je gadna. Francuskoj je NATO najpotrebniji…”: Tramp nastavio verbalno-virtuelni sukob sa francuskim predsednikom

1
Foto: Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američk Država Donald Tramp negirao je nedavne izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o NATO savezu. On je reči svog francuskog kolege nazvao “vrlo gadnim” i istakao da bi o Alijansi trebalo da se govori sa više poštovanja, prenosi CNBC.

“Ne možete tako da pričate o NATO savezu. Vređate time ostalih 28 članica”, rekao je Tramp. “Iznenađen sam takvim izjavama. Pa Francuskoj je možda više nego bilo kome drugom potrebna zaštita našeg vojnog saveza.”

Tramp je tim izjavama aludirao na Makronov stav da NATO doživljava “moždanu smrt”, iako je i sam neke od članica ranije nazivao delikventnim, a čitav savez doživljvao kao “zastareo”.

Verbalni i virtuelni sukob američkog i francuskog predsednika traje od obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, kada je Tramp u povratku kući objavio seriju vatrenih tvitova koji su govorili o nepravednom odnosu Francuske prema Sjedinjenim Državama.

Priča se od tada o šampanjcu, siru i drugim francuskim proizvodima, ali je glavna tema NATO.

1 KOMENTAR

  1. Од Шарла де Гола, па све до Еманулеа Макрона, Французи према НАТО-у осећају само анимозитет, у мање, или више прикривеној форми.

Comments are closed.