Makron zabrinut: Ruska intervencija u Belorusiji nešto najgore što može da se desi

0
Foto Profimedia

Ruska intervencija u Belorusiji bila bi nešto “najgore” što bi moglo da se desi, upozorio je večeras francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

“Svaka spoljna intervencija u Belorusiji bi dovela do internacionalizacije tog pitanja, a ruska intervencija bi bila najgora”, rekao je Makron pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio spremnost da uputi svoje snage ukoliko se pogorša situacija u Belorusiji.

Makron je rekao da on i nemačka kancelarka Angela Merkel ne žele da se ponovi “situacija koja je bila u Ukrajini”.

“Mi se zalažemo da Rusija započne dijalog o Belorusiji i da nam pomogne da ubedi (predsednika Belorusije Aleksandra) Lukašenka da prihvati posredovanje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS)”, dodao je francuski predsednik.

Putin je u četvrtak izrazio spremnost da uputi snage u Belorusiju ako se pogorša situacija sa protestima građana koji osporavaju predsedničke izbore održane 9. avgusta.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) pozvao je ranije danas Rusiju da se suzdrži od intervencije u Belorusiji i da “poštuje demokratsko pravo” naroda u toj zemlji.

(Beta)