Makron: “Srbija i Kosovo da nastave pregovore, nemamo nameru da propišemo rešenje”

0
Foto: Tanjug-AP

“Razgovaraćemo o slučaju Srbije i Kosova s voljom da se nastave pregovori, nemamo nameru da propišemo rešenje, već smo spremni da sagledamo sve opcije i da se razgovori nastave bez tabua. Odgovornost je na svima, svi moramo da radimo da dve strane nastave dijalog”, poručio je predsednik Francuske na konferenciji s nemačkom kancelarkom, preneo je N1.

“Drugi ulog je da zajedno radimo na stabilnosti regiona. Najvažnije je imati političku stabilnosi u regionu, što za Francusku predstavlja politiku novog angažmana. Od 2000. godine smo se malo povukli iz regiona i danas želimo zajedno da radimo”, rekao je Makron.

On je poručio da je srećan što se nalazi u Berlinu uz poruku da zajedno s Angelom Merkel mogu da nastave s inicijativama.

“Želeli smo da pokušamo da u neformalnom okviru okupimo lidere i otvoreno razgovaramo o stabilnosti regiona, jer smatramo da je to evropsko pitanje, a poslednji meseci su pokazali da je moguće napraviti napredak. Dvadeset godina je prošlo od ratova koji su pocepali Balkan, a Prespanskim sporazumom smo videli da možemo da prevaziđemo razlike”, kaže Makron.

Uvereni smo da stabilnost zavisi od regionalne agende i veće saradnje balkanskih zemalja, postoje tenzije koje ne doprinose nikome i o tome ćemo razgovarati, rekao je Makron na kraju obraćanja.

Nemačka kacelarka je naglasila da Nemačka i Francuska imaju zajedničku odgovornost i da je u njihovom interesu da se razvoj u regionu Zapadnog Balkana kreće pozitivno. Kaže da smo mogli da vidimo hrabre korake u Severnoj Makedoniji i kako se dolazi do rešenja konflikta.

“Govorićemo i o Srbiji i Kosovu i kako da unapredimo kretanja, jer se ovaj problem čini slabije rešenim. Iskreno i zajedno da povedemo razgovor, samo čitav region može da se razvija zajedno. Da se vidi kako mogu da se nastave bilateralni pregovori”, rekla je nemačka kancelarka.