Makron sa Hotijem i Vučićem uoči samita

0
Foto: Profimedia/Arhiva

Francuski predsednik Emanuel Makron će se, uoči virtuelnog samita Kosova i Srbije 10. jula, odvojeno sastati s kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Iz Hotijevog kabineta je najavljeno da će kosovski premijer danas razgovarati s Makronom u Jelisejskoj palati u Parizu.

U okviru priprema za samit Kosova i Srbije, predsednik Francuske će u četvrtak, 9. jula, primiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, objavljeno je na sajtu Ambasade Francuske u Beogradu.

Na inicijativu Makrona, u petak 10. jula biće održan video-samit kako bi se oživeo dijalog Srbije i Kosova, prekinut pre 18 meseci, i kako bi Evropska unija mogla da posreduje i olakša nalaženje rešenja.

Samit se organizuje na tragu samita u Berlinu 29. aprila 2019, kao rezultat koraka koje su preduzele Francuska i Nemačka, zajedno sa Srbijom i Kosovom, u cilju učvršćivanja stabilnosti Balkana i jačanja njihovih odnosa sa Evropskom unijom.

Na samitu u petak će učestvovati Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Vučić, premijer Hoti, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Boreli specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Vučić i Hoti će se potom u nedelju, 12. jula, sastati u Briselu što će označiti nastavak dijaloga Srbije i Kosova, uz posredovanje Evropske unije.

U Briselu je najavljeno da će na tom sastanku će biti obnovljena rasprava i rad na postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, o svim otvorenim pitanjima.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine počeo je 2011. godine, a obustavljen je krajem 2018. godine, zbog takse koji su kosovske vlasti uvele na robu iz Srbije.

Ta mera je kasnije zamenjena „reciprocitetom“ kojeg je nova kosovska vlada ukinula dva dana po preuzimanju dužnosti, da bi pružila šansu za nastavak dijaloga.

(Beta)