Makron pred Trampom: I dalje mislim da je NATO u stanju moždane smrti

0
Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron ne odstupa od svog stava da je NATO u stanju “moždane smrti”.

“I dalje tako mislim”, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Težinu njegovim rečima daje činjenica da je upravo Tramp samo nekoliko sati ranije rekao da je Makronov stav “veoma uvredljiv” za NATO koji sutra obeležava 70 godina postojanja.

Tramp je nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Londonu Makronove komentare nazvao „vrlo gadnim“.

Makron je u intervjuu Ekonomistu objavljenom prošlog meseca rekao da taj savez doživljava „moždanu smrt“, sugerišući da ta alijansa zastareva.

„Nikome NATO ne treba više nego Francuskoj“, rekao je Tramp.

Francuski predsednik je danas ponovio i da Turska “ponekad sarađuje s posrednicima Islamske države” i dodao da Turskoj i dalje zamera to što se bori protiv kurdskih boraca na severu Sirije, jer ti borci pomažu u borbi protiv džihadista.

I Tramp je više puta kritikovao članice NATO, žaleći se da je vrlo malo njih na putu da ispuni cilj da uloži u odbranu najmanje dva odsto BDP-a do 2024. godine.

Dvodnevni samit NATO povodom 70 godina od osnivanja tog vojno-političkog saveza počeo je danas u Velikoj Britaniji, uz prijem učesnika kod britanske kraljice Elizabete Druge.