Makron osuđuje rasizam, ali brani veliku većinu policajaca

0
Beta - Gonzalo Fuentes/Pool via AP

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je danas “rasizam i diskriminaciju koji predstavljaju izdaju republičkog univerzalizma”, ali je istovremeno stao u odbranu “velike većine” pripadnika policije.

Rasizam je “bolest koja pogađa celo društvo”, rekao je Makron na sastanku sa ministrima. On je pozvao na “nepopustljivost po ovom pitanju” i na “jačanje mera” protiv rasizma.

Govoreći o demonstracijama u Francuskoj u znak sećanja na Džordža Flojda i protiv policijskog nasilja, Makron je istakao da “velika većina pripadnika snaga reda nije ukaljana”, rekla je portparolka vlade Sibet Ndiaje.

Makron je pozvao na “modernizaciju tehnika privođenja i intervenisanja pošto nam je poznat kontekst snažnih tenzija”, dodala je portparolka.

Predsednik je “istakao teškoće zadatka snaga reda i izrazio nadu da će se rad na transparentnosti i poboljšanju prakse nastaviti i u narednim nedeljama i mesecima”.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane je najavio u ponedeljak obustavljanje tehnike privođenja nazvane “davljenje”.

Makron poslednjih dana nastoji da smiri polemiku o policijskom nasilju i rasizmu koja je izbila tokom protesta u znak sećanja na Džordža Flojda.

Taj Afroamerikanac je umro tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu kada mu je policajac belac koji je sada optužen za ubistvo Derek Čuvin, kolenom pritisnuo vrat i držao ga u tom položaju skoro devet minuta sve dok nije prestao da se pomera, iako je Flojd govorio da se guši.

(Beta)