Makron obećao borbu protiv seksualnog nasilja u porodici: “Uništeni životi u svetosti dečje sobe…”

0
Christophe Ena / AFP / Profimedia

(Beta) – Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je znatno veću aktivnost države u borbi protiv seksualnog zlostavljanja dece od članova porodice, poručivši žrtvama da više nikada neće biti same.

Vlada Francuske je u četvrtak najavila pooštravanje kazni za silovanje dece, nakon što su tokom prošle nedelje stotine žrtava progovorile na internetu o seksualnom zlostavljanju kojem su bile izložene u svojim porodicama.

Makron je danas u video poruci obećao ozbiljno bavljenje tim problemom i preventivne razgovore sa svakim detetom i u osnovnoj i u srednjoj školi.

Naveo je da će državni zdravstveni sistem finansirati psihološku pomoć deci koja su žrtve seksualnog nasilja.

“Uništeni životi u svetosti dečje sobe. Ukradena detinjstva tokom porodičnih odmora ili vremena koje je trebalo da bude nevino. Niko više ne može da ignoriše ova svedočenja, ove reči, ove vapaje. Na nama je da ustanemo protiv seksualnog nasilja nad našom decom”, rekao je Makron.

Masovna svedočenja u Francuskoj o seksualnom zlostavljanju unutar porodice usledila su nakon optužbi protiv poznatog političkog analitičara za seksualno zlostavljanje dece.

Taj slučaj je doveo i do talasa svedočenja muškaraca da su ih davno seksualno zlostavljali drugi muškarci.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da medjunarodna istraživanja pokazuju da svaka peta žena i svaki 13. muškarac prijavljuju da su bili seksualno zlostavljani kao u uzrastu mladjem od 18 godina.