Majami Hit je ideologija: Kako je Spolstra već u prvoj utakmici predsezone predstavio vrednosti tima

0
Foto: Profimedia

Prošlogodišnja, luda NBA sezona, donela je mnogo iznenađenja, pa su i oni koji inače ne vole Majami kao grad, njegov način života, ili oni na potpuno suprotnom polu, kojima međutim Hit nikada nije bio dovoljno „cool“, zavoleli su tim Peta Rajlija, Erika Spolstre i Džimija Batlera.

Svi su počeli da govore o timskoj kulturi, disciplini, radnoj etici, ali je bilo potrebno da Majami dođe do završnice plej-ofa pa da zavredi takvu pažnju.

Dokaz da sve te skupe reči nisu samo scenografija za prodaju bilo kakvog proizvoda, već nešto poput ideologije, za sve one koji rade u Hitu, jeste i prva utakmica predsezone koju je Majami ubedljivo izgubio od Nju Orleans Pelikansa. Ipak, ovoga puta nije reč o parketu.

Nedeljnik je imao priliku da učestvuje u konferenciji Majamija pre i posle meča sa Pelikansima i sve što se inače događa na terenu, van njega je još upadljivije.

Organizacija Hita šalje pozive na konferenciju od svih timova, način na koji se vodi konverzacija sa novinarima (otvoreno ćaskanje, gde se za reč javlja samo podizanjem ruke, kao u nekoj „staroj normalnosti“), ni sekund kašnjenja, sve ukazuje na najviši nivo discipline.

A kada se Erik Spolsta pojavio pred novinarima i počeo mirno da govori o tome šta očekuje Majami u novoj sezoni, nisu bile potrebne velike reči, da bi se prepoznao njegov pristup.

Na pitanje o putovanjima i drugačijem ambijentu u kom će se igrati nova sezona, odgovorio je jednostavno.

„U ovom timu odgovor na svaku poteškoću koja može da se pojavi je samo rad. Pitate me da li će se kod šutera nešto promeniti zbog toga što više nisu u onom ambijentu? Da, igračima više odgovara kada su u intimnijoj atmosferi, kada ne putuju, ali šuter je šuter. Nije ista stvar šutiranje na treningu i na utakmici, ali mogu da vidim da su u dobrom ritmu“, rekao je Spolstra.

Način na koji je govorio o Ejveriju Bredliju, novom igraču Hita koji je došao iz Lejkersa u Majami, takođe govori o ambijentu koji se gradi od prvog dana pripremnog perioda.

„Vi (novinari) njega verovatno vidite kao plejmejkera, kao beka, ali on je u stanju da čuva igrače od „keca“ do „četvorke“. Uz to, Hirou i Nan će pored njega da eksplodiraju, osećam da će samo njihov zajednički rad na treningu biti dovoljan, a kamoli utakmice. Za njega će verovatno većina momaka iz tima reći da je jedan od najboljih timskih igrača sa kojima su igrali. Način na koji radi, način na koji se ponaša na treningu, to koliko je spreman da se podredi ekipi, pokazuje da je pravi heat guy“, rekao je Spolstra.

A značenje toga da je neko heat guy, makar je od prošle sezone ako ne od ranije, svima potpuno jasno.