Lukašenkova protivnica se oglasila iz Litvanije: “Spremna sam da preuzmem odgovornost i postanem nacionalni lider Belorusa”

1
Beta - AP Photo/Sergei Grits

Opoziciona kandidatkinja na predsedničkim izborima u Belorusiji, Svetlana Tihanovska, rekla je danas da je spremna da vodi zemlju zahvaćenu talasom demonstracija protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

“Spremna sam da preuzmem odgovornost i deljujem kao nacionalni lider”, rekla je u video poruci Tihanovska, koja se sklonila u Litvaniju.

Ona je ponovila da nije želela da postane političarka ali da je sudbina odredila da se nađe u prvoj liniji naspram arbitrernog ponašanja i nepravde.

“Verovali ste u mene što mi je dalo snagu, danas se svakog minuta divim vašoj hrabrosti, vašoj samoorganizaciji i kako ste jaki i sjajni”, rekla je ona i dodala da želi da svi izađu iz tog “beskrajnog kruga” u kome se nalaze 26 godina, od kada je na vlast došao Aleksandar Lukašenko.

Ona je objavila ovaj video dan posle jednog od najvećih opozicionih okupljanja ikad u Belorusiji, kada se više desetina hiljada ljudi okupilo u Minsku,  tražeći ostavku šefa države. 

Tihanovska, koja je ušla u politiku preuzevši rad svog uhapšenog supruga, osudila je masovne  pronevere za vreme izbora 9. avgusta, posle kojih je prema zvaničnim podacima osvojila 10 odsto glasova, a aktuelni šef države 80 odsto.

Tihanovska je proglasila pobedu na izborima 9. avgusta i tražila od Lukašenka da se skloni, ali nije jasno rekla da je spremna da zauzme najvišu funkciju u državi.

Pobegla je u Litvaniju početkom prošle nedelje, njeni saveznici su ukazali na pritiske kojim je bila izložena,  i pozvala je na nastavak mirnih demonstracija širom zemlje, koje se dnevno održavaju od izbora.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Da je časna i poštena sigurno bi ostala u svojoj zemlji,ovako brže bolje u zagrljaj svojih mentora i finansijera,pa pogledajte šta je ostalo od Srbije,pustinja.

Comments are closed.