Lukašenkova protivnica se javila iz Litvanije: “Znam da će me mnogi osuditi…”

0
Beta - AP Photo/Sergei Grits

Opoziciona kandidatkinja na predsedničkim izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovskaja, koja osporava ponovni izbor predsednika Aleksandra Lukašenka, pobegla je u Litvaniju, javio je danas litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkvesijus, što je kasnije i ona sama potvrdila.

“Donela sam tešku odluku da napustim svoju zemlju, gde se vrši represija nad učesnicima protestima posle spornih izbora. Sama sam donela tu odluku… i znam da će me mnogi osuditi, mnogi mrzeti”, rekla je Tihanovska koja je za nekoliko nedelja na opšte iznenađenje uspela da animira velike mase protiv vlasti predsednika Aleksandra Lukašenka.

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkvesijus ranije je objavio da je ona stigla u Litvaniju i da je bezbedna pošto se prethodne večeri neko vreme nije znalo gde se ona nalazi.

Demonstracije protiv izborne pobede beloruskog predsednika, izabranog na nedeljnim predsedničkim izborima na šesti mandat sa više od 80 odsto glasova prema zvaničnim podacima, rasturila je sinoć policija drugu uzastopnu noć.

Spontane demonstracije uz sukobe s policijom počele su u nedelju uveče, po obljavljivanju prvih rezultata izbora, po kojima je predsednik Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, pobedio i šesti put.

Tihanovska se nije pridružila sinoćnim protestima da bi, kako je rekla, izbegla provokacije a sa njom sinoć nije moglo da se stupi u kontakt. Njena portparolka rekla je za Frans pres da njen tim ne zna gde je.

Ona je noćas poslala poruku preko telegrama da je dobro, ali do vesti da se nalazi u Litvaniji sumnjalo se u autentičnost poruke.

(Beta)