Lukašenko stigao u Beograd, poslužen hlebom i solju, dočekao ga Vučić

2
Foto: Tanjug

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko stigao je u zvaničnu posetu Srbiji, a na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, preneo je B92.

“Dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije”, naveo je predsednik Srbije na svom zvaničnom instagram profilu @buducnostsrbijeav, uz fotografije dočeka.

Predsednik Belorusije dočekan je tradicionalno uz pogaču i so.

Dvojica predsednika danas će položiti vence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Lukašenko posetu nastavlja sutra, posle svečane ceremonije u 10 časova, uslediće razgovor dvojice predsednika u četiri oka, a potom plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

Potom će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, nakon čega će se predsednici Vučić i Lukašenko obratiti medijima.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu organizovaće sutra i poslovni forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dve zemlje.

Srbija je, prema poslednjim dostupnim podacima, za devet meseci ove godine u Belorusiju izvezla robe i usluga u vrednosti od 41,4 miliona dolara što je povećanje od 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

S druge strane, beleži se pad uvoza iz Belorusije za skoro pet miliona dolara, odnosno za 9,3 procenta, pokazala je statistika.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije 2018. godine dostigla je 143,2 miliona dolara, a izvoz je iznosio 51,7 miliona dolara, što je 22,5 odsto više nego 2017. godine kada je iznosio 42,2 miliona američkih dolara.

Prema vrednosti izvoza Belorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrednosti uvoza na 37. mestu.

2 KOMENTARA

  1. Белорусија и Лукашеноко су материјални доказ, како смо на нашем “путу” у ЕУ, од једног аутократе, дошли до другог, материјално, духовно, културно и у сваком другом случају беднији, него да сво време ништа нисмо радили.

  2. Jo0s jedan komunisticki ljudozder je stigao u GUL-ag Srbija?
    Jos jedan komunisticki ljudozder previse, previse.

Comments are closed.