Lukašenko razgovorao sa Putinom: „Brzo će se pronaći rešenje za krizu u Belorusiji“

0
Beta - Andrei Stasevich/BelTA, Pool Photo via AP

Kremlj je danas izrazio uverenje da će se brzo pronaći rešenje za krizu u Belorusiji, gde se predsednik Aleksandar Lukašenko suočava sa protestima posle njegovog ponovnog izbora na nedavno održanim predsedničkim izborima.

„Dve strane su izrazile uverenje da će uskoro biti pronađeno rešenje za tekuće probleme u Belorusiji“, navodi se u saopštenju Kremlja posle telefonskog razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i Lukašenka.

Mediji u Belorusiji preneli su da su dvojica predsednika razgovarala o situaciji „unutar i van Belorusije“.

Lukašenko je pre razgovora sa Putinom rekao da je u Belorusiji „u toku agresija“. Prema njegovim rečima, protesti u Minsku predstavljaju pretnju i za međuvladinu saradnju između Rusije i Belorusije.

Nekoliko hiljada ljudi ponovo se danas okupilo u Minsku gde protestuju protiv ponovnog izbora Lukašenka na predsedničkim izborima održanim 9. avgusta.

Demonstranti su se okupili oko stanice metroa na zapadu Minska kako bi odali poštu nedavno preminulom demonstrantu na tom mestu.

Lukašenko je u međuvremenu izjavio da želi da razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

„U toku je agresija protiv Belorusije. Treba da stupimo u kontakt sa Putinom, jer to nije samo pretnja protiv Belorusije“, rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, protesti u Minsku predstavljaju pretnju i za međuvladinu saradnju između Rusije i Belorusije.

Odnosi Rusije i Belorusije tradicionalno su dobri ali se periodično javljaju napetosti posebno zbog pitanja energetike. Međutim, Lukašenko poslednjih meseci optužuje Moskvu da želi Belorusiju da pretvori u vazala i da manipuliše predsedničkim izborima.

Putin je čestitao Lukašenku pobedu na predsedničkim izborima održanim 9. avgusta, uprkos optužbama o izbornoj prevari i protestima koji su usledili i završavali se nasiljem.

(Beta)