Lukašenko pozvao vojsku da preduzme mere zaštite teritorijalnog integriteta zemlje: “Kao što smo i mislili, sve ide po planu obojenih revolucija”

0
Beta - AP Photo/Dmitri Lovetsky

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pozvao je danas ministarstvo odbrane da preduzme mere za zaštitu teritorijalnog integriteta, posebno na zapadu zemlje.

“Pre svega moramo zaštititi zapadni dragulj u kruni Belorusije sa centrom u Grodnu”, rekao je Lukašenko tokom posete vojnom strelištu u blizini Grodna, prenosi ruska novinska agencija TASS.

On je pozvao vojsku na uvođenje “najstrožih mera zaštite teritorijalnog integriteta zemlje”.

“Sve je jasno. Kao što smo i mislili, sve ide po planu obojenih revolucija kako bi se izazvale unutrašnje političke tenzije u zemlji”, rekao je Lukašenko.Dodao je da je specifično korišćenje spoljnog faktora.

“Obično podižu napetost unutar država i ruše vlasti. Ali pošto su vlasti jake i pružaju čvrst otpor, sada koriste spoljni faktor”, rekao je Lukašenko.

On je optužio zapadne sile da pružaju vojnu podršku beloruskoj opoziciji, za šta je dokaz, kako je naveo, približavanje NATO snaga granicama te zemlje.

Podršku zapada opoziciji nazvao je “direktnim uplitom u unutrašnje poslove Belorusije”.

Predsednik Belorusije je ranije na sastansku Saveta bezbednosti pozvao ministarstvo odbrane da obrati pažnju na kretanje NATO snaga ka Poljskoj i Litvaniji.

Nakon predsedničkih izbora u toj zemlji, na kojima je prema tamošnjoj Republičkoj izbornoj komisiji, Lukašenko osvojio 80 odsto glasova, izbile su masovne demonstracije nezadovoljnih građna. Na protestima je došlo do sukoba sa policijom, privedeno je oko 7.000 ljudi, a tri demonstranta su poginula.

Evropska unija i beloruska opozicija ne priznaju rezultate izbora.

(Beta)