Lukašenko, “poslednji diktator u Evropi”: Opozicija izgubila i poslednja dva mesta u parlamentu Belorusije

1
Foto: Tanjug-AP

Sto deset poslanika izabranih na parlamentarnim izborima u Belorusiji predstavljaju partije koje podržavaju vlasti i predsednika Aleksandra Lukašenka, a opozicija je izgubila jedina dva mesta koja je imala u prethodnom sazivu.

Beloruska izborna komisija objavila je danas spisak poslanika izabranih na juče održanim parlamentalnim izborima i svi su iz partija i organizacija koje podržavaju vlast. Izlaznost je bila 77 odsto.

Na prethodnim izborima 2016. godine dva člana opozicije izabrana su u Parlament prvi put u 20 godina ali ni jednom nije dozvoljeno da se kandiduje ovog puta. Brojni kandidati, medju kojima i neki od opozicionih favorita bilo je isključeno sa izbora jer navodno nisu ispunili administrativne zahteve, prenosi N1.

Opozicija u zemlji juče je osudila masovne zlopuotrebe na izborima. Juče je do polovine dana zabeleženo 500 kršenja propisa.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koja je poslala 400 posmatrača za izbore, danas treba da podnese svoj izveštaj o izborima.

Politikolog Pavel Usov ocenjuje kao preuveličanu izlaznost od 77,22 odsto koju je objavila državna izborna komisija, on kaže da gradjani sve manje izlaze na izbore čiji se ishod unapred zna.

Nezavisni informativni sajt naviny.by ocenio je da je “vlada pljunula na opoziciju” i formirala parlament po svojoj želji.

Takav je rezultat iako šef države Lukašenko pokušava približavanje sa Evropskom unijom koja redovno kritikuje nedostatak demokratije u toj bivšoj sovjetskoj republici. On je poslednjih godina dao više prostora opoziciji i oslobodio političke zatvorenike u nastojanju da poboljša veze sa Zapadom posle neslaganja sa tradicionalnim saveznikom Moskvom.

Nazvan “poslednjim diktatorom u Evropi” Lukašenko vodi tu bivšu sovjetsku republiku 25 godina. Ni jedni izbori održani od tada u Belorusiji nisi po oceni medjunarodnih posmatrača smatrani slobodnim ili pravednim.

Lukašenko je rekao juče odgovarajući na optužbe o izbornoj proneveri da narod Belorusije može da ne glasa za njega iduće godine kada budu predsednički izbori ako ga više ne želi.

“Obećao sam da se neću držati ovog mesta dok mi ne poplave prsti. Verujte mi nije ovo najmekša stolica”, rekao je on novinarima. On je potvrdio juče da će se kandidovati na izborima 2020.

1 KOMENTAR

  1. Ono, kada imas svoj logor i svoje logorase a nisi clan nemacke radnicke socijalisticke partije koja ionako odavno ne postoji.
    Ono kad si komunist. Kao u GUL-agu Srbija.

Comments are closed.