Lukašenko: NATO kuje agresivne planove, Zapad želi da sruši ovu vladu

1
Beta - Sergei Shelega, BelTA Pool via AP

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko optužio je danas NATO da “kuje agresivne planove” i zapretio Litvaniji i Poljskoj kontra-sankcijama dok u njegovoj zemlji traju protesti građana koji osporavaju predsedničke izbore održane 9. avgusta.

Lukašenko, koji čvrstom rukom vlada 26 godina u Belorusiji, okrivio je Zapad za podsticanje protesta u zemlji.

“Oni (Zapad) žele da sruše ovu vladu i zamene je drugom koja bi tražila od neke strane države da pošalje svoje snage kao podršku. Oni žele da na našem tržištu prodaju svoje proizvode”, rekao je Lukašenko.

NATO je ranije odbacio slične optužbe Lukašenka.

Predsednik Belorusije je uputio pretnje Litvaniji i Poljskoj koje podržavaju opoziciju u Minsku i kao članice Evropske unije podržavaju sankcije protiv njegove zemlje.

“Videćemo ko će se prvi uplašiti, i njima ćemo uvesti sankcije”, rekao je Lukašenko za Litvaniju i Poljsku.

Beloruski predsednik je rekao da će uzvratiti zaustavljanjem uvoza preko litvanskih luka i primorati zapadne susede da koriste duže puteve preko Baltika i Crnog mora u trgovini sa Rusijom i Kinom.

Litvanske vlasti su odmah reagovale navodeći da će od tih pretnji ukoliko se primene, najviše biti pogođen narod Belorusije.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Ovom apsolutisti bi bilje bilo da se preslisa sta svom narodu radi vec 26 godina, nego da optuzuje druge da ga mrze i zele da obore njegovu vlast!

Comments are closed.