Lukašenko ide u Rusiju na razgovor sa Putinom: Kako je Moskva od “velike pretnje po Belorusiju” postala “jedina podrška u odbrani od Zapada”

0
Beta - Andrei Stasevich/BelTA, Pool Photo via AP

(Beta) – Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko suočen je poslednjih mesec dana sa, do sada, neviđenim protestnim pokretom, a u ponedeljak ide u Rusiju da razgovara sa predsednikom Vladimirom Putinom, saopštio je danas Kremlj. 

“To će biti radna poseta”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Dve zemlje, koje su mesecima imale komplikovane odnose, razgovaraće o produbljivanju političkih i ekonomskih veza u trenutku kada Lukašenko traži da učvrsti podršku Moskve u odbrani od protesta protiv njega, navodi agencija Frans pres. 

Upitan da li će sastanak dvojice vođa biti u Moskvi, Peskov nije precizirao. Nisu najvaljene konferencije za novinare ni potpisivanje nekog sporazuma.

Poslednjih godina Lukašenko, na vlasti od 1994, optužio je više puta svog istorijskog saveznika Rusiju da hoće od Belorusije da napravi vazala i odbacio ideju Moksve o produbljivanju Unije koja postoji između dve zemlje. 

Čak je pred predsedničke izbore 9. avgusta optužio Moskvu da deluje protiv njega.

Međutim, od kada su pre mesec dana počeli protesti protiv njega u Belorusiji i osuda njegovog reizbora kao prevare, Lukašenko je napravio zaokret od 180 stepeni i zatražio rusku podršku protiv, kako tvrdi, zapadne operacije da ga destabilizuje. 

U Rusiji kruže glasine da bi Moskva mogla da iskoristi situaciju da nametne Minsku čvršću uniju koju je do sada Lukašenko odbijao u ime suvereniteta i nezavisnosti zemlje.

Beloruski opozicionari, od kojih je većina ili uhapšena, ili proterana iz zemlje poslednjih nedelja, insistiraju da je njihov pokret usmeren protiv Lukašeneka i da nije ni proruski ni prozapadni. 

U Minsku se u nedelju očekuju nove velike demonstracije, peti put. Na pretnodnim skupovima okupilo se najmanje 100.000 ljudi da traži odlazak Lukašenka sa vlasti.