Loš dan za vakcine: Koliko smo blizu zaštite od koronavirusa koja je stvarno bezbedna i deluje

0
Foto: Profimedia

Pošto je dan počeo vestima, prvo udarnom u celom svetu da klinička ispitivanja “oksfordske” vakcine idu na “pauzu” zbog bolesti jednog učesnika, a potom sledećom-naš ministar zdravlja objavio da Srbija ne učestvuje u testiranju kineske vakcine jer ne “ispunjava uslove”, u iščekivanju vakcine, čini se, ovo nisu ohrabrujuće vesti. Ipak, reč je o standardnim procedurama koje su unapred propisane kako bi se obezbedile bezbedne vakcine i možda je ovo samo jedan loš dan na tom putu.

Osim toga, u svetu se testira više vakcina protiv koronavirusa, a prethodnih dana je bilo reči i o tome kako neke od njih napreduju prilično dobro.

Farmaceutska grupa AstraZeneka saopštila je danas da će napraviti pauzu u kliničkim ispitivanjima svoje eksperimentalne vakcine protiv kovid-19 nakon pojave neobjašnjive bolesti kod jednog učesnika. Vakcina je ušla u 3, poslednju fazu ispitivanja, koja se odnosi proveru bezbednosti i efikasnosti, a ovo je prva zvanično saopštena suspenzija kliničkog ispitivanja u vezi sa eksperimentalnom vakcinom protiv kovid-19. 

AstraZeneka je industrijski partner britanskog univerziteta Oksford, a njihova vakcina je jedan od najnaprednijih zapadnih projekata, testiran na desetinama hiljada volontera u Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi i SAD. Portparol kompanije je rekao da je pauziranje ispitivanja rutinska procedure u slučaju da se potencijalno neobjašnjiva bolest pojavi u nekom od ispitivanja. 

“Čuo sam jutros vest da je jedno ispitivanje prekinuto i to je normalno i daje priliku da se vakcina popravi. Tek kada se stvore uslovi, kad neka vakcina ispuni sve standarde, tek tada ćemo je preporučiti našim građanima”, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i potvrdio da Srbija neće učestvovati u kliničkom ispitivanju kineske vakcine protiv korone jer nisu ispunjeni uslovi Agencije za lekove, preneo je RTS.

Sigurnost potencijalne vakcine za Covid-19 dolazi “na prvom mestu”, izjavila je u sredu glavni naučnik Svetske zdravstvene organizacije. „Samo zato što govorimo o brzini … ne znači da počinjemo da pravimo kompromise…“, rekla je dr Sumja Svaminatan. „Proces još uvek mora da sledi pravila igre. Za lekove i vakcine koji se daju ljudima, pre svega morate da testirate njihovu bezbednost“, dodala je.

Robert Buj, profesor vakcinologije sa Univerziteta u Sidneju, rekao je za Gardijan da je pauziranje ispitivanja zasnovano na reakciji jednog učesnika „verovatnije kao rezultat super opreza“, za razliku od problema sa vakcinom. “Pauziranje ispitivanja vakcine nije neobično”, rekao je.

„Kada vakcinišete više od 10.000 ljudi, slučajno će se dogoditi čudne i čudesne stvari učesnicima, koje bi se ionako dogodile Zato moraju da zaustave studiju da bi pažljivo ispitali šta se dogodilo“, kaže.

Buj veruje da će se studija verovatno nastaviti za otprilike mesec dana ako istraga pruži “umirujuće nalaze”, ali postavilo bi se više pitanja o bezbednosti vakcine ako bi se prijavili dalji incidenti sa istom neželjenom reakcijom.

U svetu se ukupno radi na oko 150 vakcina protiv COVID-19, a prema rečima rukovodioca Federalne inspekcije u sferi zaštite prava potrošača i dobrobiti čoveka (Rospotrebnadzor) Ane Popove, od toga 26 varijanti dolazi iz Rusije.

Sibirski Institut za virusologiju Vektor u utorak je završio rana ispitivanja na ljudima, poznata kao faza II, druge potencijalne ruske vakcine protiv Covid-19, objavila je je državna agencija za bezbednost potrošača, preneo je Interfaks. Rusija je u avgustu registrovala svog prvog kandidata,vakcinu Sputnjik-V, koji je razvio moskovski Institut Gamaleja. Kasnija faza studije Sputnjika-V, u kojima je trebalo da učestvuje 40.000 učesnika, pokrenuta je 26. avgusta.

Rusija će prodati 32 miliona doza potencijalne vakcine Covid-19 Sputnjnik-V farmaceutskoj kompaniji u Meksiku, a to je drugi ruski ugovor o izvozu vakcina, rekao je u sredu izvor blizak sporazumu, prenosi Gardijan.

Ruski fond za direktne investicije (RDIF), koji podržava razvoj vakcine, potpisao je svoj prvi izvozni ugovor sa Kazahstanom u avgustu.

I farmaceutske kompanije “Pfizer” i “BioNTech” uverene su da mogu da do sredine oktobra dobiju vakcinu protiv SARS-CoV-2 virusa, spremnu za regulatorno odobrenje, rekao je Ugur Sahin, izvršni direktor i jedan od osnivača kompanije “BioNTech”, prenosi CNN.

“Imamo odličan profil vakcine i smatram da je…skoro savršena”, rekao je Sahin.