Lončar: Uvešćemo vanredne mere tamo gde se preporuke ne poštuju…

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da država “nema izbora” osim da uvodi vanredne mere ukoliko zdravstvene kriza izazvana koronavirusom nastavi da se pogoršava, kao i da će mere će biti uvedene tamo gde se “preporuke ne poštuju”.

On je apelovao na građane da poštuju zdravstvene preporuke o korišćenju znaštitnih maski i pranja ruku, a zamolio ih je da “ne traže odgovornost drugih i da počnu od sebe”.

“Nije sramota nostiti masku… Mi smo dali šansu da svako odlučuje svojom odgovornošću kako će biti. Nemamo izbora ako se neko pridržava nego da uvodimo mere koje će sačuvati život i zdravlje… Nikome se nećemo dodvoravati “, rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije.

On je ocenio da su se građani možda “previše opustili” zbog “izvanredne reakcije (države)”, ali da moraju da se prilagode virusu.

Lončar je naveo i da je u toku noći otvorena Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici pretvorena u kovid-ambulantu, kako bi se rasteretilo Vranje i Leskovac, kao i da je epidemiološki tim poslat u Novi Pazar i Tutin.

“Do pre dva dana nisam bio zadovoljan situacijom (u ta dva mesta). Situacija je ovog jutra znatno bolja nego prethodnih dana”, rekao je Lončar i dodao da zdravstveni kapaciteti nisu popunjeni ni u jednoj opštini u Srbiji.

(Beta)