Lokalni izbori: “SNS ima apsolutnu većinu u Zaječaru i Kosjeriću…”

0
Printscreen/YouTube/Zamediatelevizija

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić je rekao da ta partija na lokalnim izborima u Zaječaru osvojila 47 odsto glasova, a u Kosjeriću 67,23 odsto, preneo je RTS.

“U poređenju sa prošlim izborima kada je imala 32 odsto, jasno je koliko je naša lista zadobila više poverenja, i procentualno i u apsolutnim glasovima”, rekao je Glišić tokom obraćanja medijima u sedištu partije.

Kada je reč o izlaznosti u Gradu Zaječaru, ona je tačno 50 odsto, naveo je Glišić.

Prema njegovim rečima, SNS je u tom gradu osvojio 47 odsto glasova.

“Ostalo još 15 od 69 biračkih mesta da se prebroji, izlaznost je tačno 50 odsto, neuporedivo više nego na prethodnim izborima, na poslednjim parlamentarnim izborima bila je 39,53 odsto. Blizu smo 47 odsto što je za 50 odsto više i procentualno i u brojevima glasova, pre četiri godine imali smo 30,81 odsto”, naveo je Glišić.

Predsednik Izvršnog odbora SNS-a dodao je da je ta partija na izborima u Preševu osvojila oko šest odsto glasova.

“Trenutno imamo 1.204 osvojena glasa što je za 252 glasa više u odnosu na prethodne izbore u Preševu, 952 smo imali pre četiri godine. Očekujemo rezultate sa još nekoliko biračkih mesta, borimo se za treći mandat, dva imamo sigurno, postoji verovatnoća da osvojimo i taj treći”, naveo je Glišić.

Čestitao je svim učesnicima izbora, dodajući da je “jasno da će SNS imati apsolutnu većinu i u Zaječaru i u Kosjeriću.

“Nećemo žuriti sa konstituisanjem skupštine, želimo da analiziramo svako biračko mesto, da sagledamo gde smo dobro radili, gde smo mogli bolje, želimo da gledamo u budućnost i nastavimo politiku razvoja i napretka Srbije, i Kosjerića, Zaječara i Preševa ako budemo deo vlasti sa albanskim strankama”, napomenuo je Glišić.

U Zaječaru, Kosjeriću i Preševu danas su se održaali lokalni izbori, a za mandate u lokalnim skupštinama borilo se više stranaka koje su na vlasti, kao i u opoziciji na republičkom nivou. Biračka mesta zatvorena su u 20 časova.

Na lokalnim izborima u Zaječaru i Kosjeriću pored naprednjaka i socijalista i lokalnih grupa građana, učestvovali su i Demokratska stranka Srbije zajedno sa Pokretom obnove Kraljevine Srbije, Zdrava Srbija Milana Stamatovića, kao i Pokret Dosta je bilo u Zaječaru.

Građani u Zaječaru su mogli da biraju jednu od sledećih lista: Aleksandar Vučić- Za budućnost Zaječara, Ivica Dačić – SPS, JS, Grupa građana “Dr Dejan Krstić”, Dr Nenad Ristović – Pobeda, NADA za Zaječar – Nacionalno demokratska alternativa (POKS, DSS), “Možemo bolje -Dragana Rašić “, Zdrava Srbija – Milan Stamatović, GG “Montoja i Pravednici-Dragan Stamenković” i Zaokret – Dosta je bilo, hrabri ljudi.

Birački spisak je zaključen još 12. marta i po njemu je u toj opštini pravo glasa imao 50.741 registrovani građanin na 69 izbornih mesta.

Na lokalnim izborima u Kosjeriću glasalo je 73 odsto ili 6.801 od upisanih 9.322 birača.

Izlaznost je veća nego pre četiri godine kada je bila 67 odsto. Van biračkog mesta zbog bolesti, invaliditeta, izolacije glasalo je oko 400 ljudi. Preliminarni rezultati izbora očekuju se oko 21 sat. 

U izbornoj trci u Kosjeriću učestvovalo je pet stranaka i koalicija, a prva na glasačkom listiću bila je lista “Aleksandar Vučić – za budućnost Kosjerića – Ivica Dačić”, a na kojoj se osim naprednjaka i socijalista nalaze kandidati iz redova PUPS-a, Pokreta Socijalista, Srpske narodne partije i Socijaldemokratske partije.

Građani su svoje poverenje mogli dati i listi “NADA za Kosjerić – Nacionalno demokratska alternativa – Miloš Jovanovic – Demokratska stranka Srbije – Žika Gojković – Pokret obnove Kraljevine Srbije”, Zdravoj Srbiji čija lista nosi naziv – Domaćini da pobede, grupi građana “Čisti ljudi za čist Kosjerić”, kao i Srpskoj radikalnoj stranci.

Pravo glasa na lokalnim izborima imalo je 9.329 građana Kosjerića.

Lokalni izbori održali su se i u Preševu, a na glasačkom listiću su se našli: Alternativa za promene, Grupa građana Pokret za reforme, Demokratska partija Albanaca, Partija za demokratsko delovanje, Demokratska unija Albanaca, Alternativa demokratskih Albanaca.

Na objedinjenoj listi “Aleksandar Vučić – Budućnost Preševa” nalazi se 13 kandidata svih srpskih stranaka u Preševu – SNS, SPS, PUPS, SRS, JS, Pokret socijalista, Srpska desnica i Srpska stranka Zavetnici.

Oko 42. 000 građana Preševa sa pravom glasa biralo je 38 predstavnika u lokalnom parlamentu na 38 biračkih mesta.