“Logika 21. veka i naša stara improvizacija…”: Šta reprezentaciji donosi novi selektor

1
Foto Profimedia

Informaciju da je Igor Kokoškov novi selektor reprezentacije Srbije, prekrila je njegova izjava za beogradske medije da je neko to neodgovorno pustio u medije, i da će se sve znati za nekoliko dana. Prema saznanjima Nedeljnika, KSS je sa Kokoškovim postigao dogovor nedelju dana pre nego što je ta vest plasirana u medijima, a formalno “ustoličenje” je odloženo zbog formalnih procedura u Sakramento Kingsima, gde je Kokoškov angažovan kao glavni asistent.

Igor Kokoškov je, kako to biva, pažnju šire srpske javnosti na sebe skrenuo tek kada je pobedio Srbiju u finalu Evropskog prvenstva, iako je iza sebe imao skoro dvodecenijsko NBA iskustvo. Ali ono “asistent” u nazivu njegove funkcije – sa kojom je kao šampion NBA lige dospeo i do Bele kuće – valjda nije delovalo dovoljno zvučno. Igor je potom postao i prvi stranac koji je vodio jedan NBA tim, što je samo po sebi dovoljno da zauvek bude upisan u istoriju košarke.

Tek, pre dve godine Slovenija predvođena Kokoškovim je u finalu pobedila Srbiju “NBA igrom” – šemama koje je Igor usavršavao u Americi – zasnovanom na tri stuba: Goran Dragić (NBA Ol-star), Luka Dončić (i tada su mu prognozirali NBA budućnost) i Entoni Rendolf (šest godina iskustva u NBA). Svi ostali prepeliči, vidmari, murići, blažiči bili su izvođači radova…

Saša Đorđević je učinio veliku stvar za srpsku košarku, vratio joj je onaj duh i osećaj da sa srpskom reprezentacijom, u kojem god da je sastavu, nema zezanja. Ali taj osveženi mentalitet fenomenalno je radio kada smo nastupali kao autsajderi, pa i na tom Evrobasketu 2017. bez NBA igrača u timu. Igor Kokoškov – u vreme kada je razlika NBA i Evrope veća nego ikada, on može stari duh srpske košarke da uvede u 21. vek.

Nikola Jokić na Mundobasketu nije imao loptu u rukama koliko je navikao, igrao je na četvorci više nego na petici, a ako se najbolji igrač izbaci iz ležišta, onda je sve mnogo teže. Zbog toga u Denveru – gde se igrači ubacuju u igru ne po tome koliko su dobri, nego koliko se uklapaju sa Džokerom – danas čupaju kosu pokušavajući da ga vrate u ležište.

I to je NBA logika, logika basketa 21. veka, koja nam je nedostajala u Kini.

Tu logiku Igor Kokoškov poznaje. A sve ostalo je naša poznata improvizacija…

1 KOMENTAR

  1. “Svi ostali prepeliči, vidmari, murići, blažiči bili su izvođači radova…”, šta ti pričaš čovječe, jesi li ti gledao to finale uopšte? Prepelič je taj koji je igrao kao zvaj, čuš izvođač radova, ko sve danas može da bude novinar, to je poezija.

Comments are closed.