“Ljudi, nama je potrebno vakcinisanje, a ne glasanje…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kritikovao je večeras vodje glavnih izraelskih političkih stranaka nakon što su poslanici usvojili preliminarni predlog za raspuštanje parlamenta.

Takav ishod današnjeg glasanja u Knesetu mogao bi da dovede do četvrtih parlamentarnih izbora u Izraelu za manje od dve godine.

“Država Izrael želi vakcinisanje, ne glasanje”, rekao je Netanjahu u parlamentu.

On je veći deo govora posvetio dostignućima u borbi protiv korona virusa, kao i diplomatskim i odbrambenim uspesima.

Pozvao je koalicionog partnera, ministra odbrane Benija Ganca, da preispita podršku raspuštanju Kneseta, rekavši da mora da “povuče kočnice” i zaustavi put ka novim vanrednim izborima.

Za raspuštanje parlamenta glasao je 61 poslanik, uključujući članove Gancove partije centra Plavo i belo, dok je 54 bilo protiv.

Glasanje je usledilo svega sedam meseci od formiranja koalicione vlade narodnog jedinstva, dugogodišnjih protivnika Netanjahua i Ganca, radi borbe protiv korona virusa.

Ganc je juče najavio da će njegova stranka glasati za raspuštanje parlamenta i optužio Netanjahua, lidera konzervativne stranke Likud, da je stalno obmanjivao javnost radi sopstvenih političkih interesa.

Predlog za raspuštanje Kneseta treba da odobri parlamentarni odbor, a poslanici bi potom ponovo glasali o tome, možda već sledeće nedelje.

Očekuje se da će Netanjahu i Ganc do tada nastaviti pregovore u pokušaju da sačuvaju koaliciju, navodi Asošiejted pres.

Za raspuštanje parlamenta glasao je i lider izraelske opozicije Jair Lapid, iz partije centra Ima budućnosti (Ješ atid).

On je optužio vladu da je loše odgovorila na zdravstvenu krizu i njene ekonomske posledice, navodeći da svi gradjani “osećaju da su izgubili kontrolu nad svojim životima”.