Ličnosti koje su obeležile godinu: “Superheroji postoje”, priča o lekarima i zdravstvenim radnicima – Čitajte u novogodišnjem Nedeljniku

0
Naslovnu stranu Nedeljnika kreirala Lidija Milovanović, Head of Art agencije McCann Beograd, u okviru kampanje "Hvala doktorima". Fotografije: Marko Todorović.

Superheroji postoje. To su lekari, sestre i svi zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji fronta i bore se već deset meseci, u najtežim uslovima, u bolnicama pred pucanjem, s manjkom u svojim redovima, zbog čega su i oni “na respiratorima”. Da sačuvaju živote ljudi, neki od najboljih platili su svojim životom.

Ako je ova pandemija izrodila nešto dobro, onda je to što su se videle sve pukotine našeg zdravstvenog sistema i koliko je važno da se u njega uloži. Pre svega u ljude, koji nisu dozvolili da nas te pukotine progutaju.

Aplauzi nisu dovoljni, “hvala” nije dovoljno, oni verovatno i ne žele da ih zovemo herojima, niti se tako osećaju dok im umiru pacijenti a oni ne mogu ništa da urade i rade, neki, u katastrofalnim uslovima. Lekarima i zdravstvenim radnicima treba da se vrati autoritet, poverenje i mesto koje im pripada. Jer oni se bave onim najvažnijim.

Usekotine i rane na licu zbog opreme i uslova, čini se nekad nemogućih, u kojima rade, simbol su borbe zdravstvenih radnika sa koronavirusom. Ti lekari su i Tamara i Nikola, lekari iz KBC Zvezdara koji su bili na dve specijalne naslovne strane Nedeljnika u broju od 7. maja, pri kraju prvog talasa, koje smo napravili u znak podrške jedinim pravim superherojima Srbije, našim lekarima i medicinskim radnicima koji su podneli najveći teret pandemije.

“… Moja priča sa kovidom je gomila pitanja, sećanje na tu prvu noć i bol zbog opreme koja se urezuje u lice…”, rekao je dr Nikola Matavulj.

“… Volela bih da kažem kako sam u sve ovo ušla hrabro, bez oklevanja, to bi, pretpostavljam, bilo dostojno jednog heroja, ali to jednostavno ne bi bila istina…

… A onda primimo kolegu. Jednog od nas… Povremeni naslovi u vestima – izgubili smo još jednog lekara. To sam mogla da budem ja… To ću možda biti ja!”, ispričala je dr Tamara Panić.

Njihova izbrazdana lica od maski (“Spajdermen” i “Ajronmen”) fotografisana za kampanju “Hvala vam, doktori” osvojila je zlatnu EPICA nagradu koju je dodelio žiri koji čine urednici i novinari najuticajnijih svetskih medija u oblasti advertajzinga.

Priznanja im stižu sa svih strana, na ona iskrena i najvažnija, posle silnih obećanja, još čekaju da bi mogli dostojno da rade svoj posao. Da lekar bude ono što je nekada bio. Ko će u suprotnom da nas leči?

Glasajte i vi – ko je po vašem mišljenju obeležio 2020. godinu?

Čitav izbor za “ličnosti godine”, koji pomalo odstupa od Nedeljnikove uobičajene prakse, pročitajte u novogodišnjem dvobroju Nedeljnika koji je od danas na svim kioscima.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!