“Libanci iskalili gnev prema liderima tokom posete Makrona”: Predsednik Francuske najavio da će predložiti “novi politički pakt” vlastima

0
Foto: Profimedia

Stanovnici Bejruta iskalili su danas gnev prema libanskim liderima tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, optužujući ih za smrtonosnu eksplozuju koja je u utorak potresla taj glavni grad Libana.

Uzvikujući “ Revolucija!” oni su se okupili oko gosta koji je obećao da će vršiti pritisak na političare da sprovedu reforme.

Za mnoge Libance razorna eksplozija je bila kap koja je prelila čašu posle niza godina korupcije i lošeg upravljanja od strane političke elite koja je decenijama na vlasti.

Eksplozija u kojoj je poginulo više od 130 ljudi, na hiljade ih je ranjeno, a desetine hiljada ostalo bez krova na glavom je izazvana, kako se veruje, požarom koji je zahvatio zalihe 2.750 tona izuzetno eksplozivnog amonijum nitrata, a koje su vlasti ostavile u skladištu da stoji godinama uprkos ponovljenim upozorenjima carinskih zvaničnika.

Makron je obišao razorenu luku i jedan kvart u kome su zgrade teško oštećene, a ljudi su se okupili oko njega uzvikujući: “Narod želi da sruši režim” kao što su vikali i na velikim protestima tokom protekle godine.

Predsednik Francuske im je rekao da će razgovarati sa libanskim političkim liderima.

“Predložiću im novi politički pakt ovog popodneva”, rekao je Makron, obećavši  da će pomoć Francuske, koja je imala protektorat nad Libanom, biti data transparentno i “neće ići u ruke korupciji”.

On je ocenio da je njegova poseta “bila mogućnost da se vodi otvoren i izazovni dijalog s libanskim političkim snagama i institucijama”.

Francuski predsednik je danas po dolasku u Bejrut rekao da želi da organizuje međunarodnu pomoć za Liban posle razorne eksplozije, pozivajući istovremeno libanske vođe da ne čekaju sa reformama.

Libanu je obećana međunarodna pomoć u vreme kada je ta zemlja suočena s ozbiljnom ekonomskom krizom i kada se našla pred zastrašujućim izazovom obnove glavnog grada.

Nejasno je međutim koliku podršku će međunarodna zajednica ponuditi notorno korumpiranoj i nefunkcionalnoj vladi te zemlje.

(Beta)