Liban uveo policijski čas i mere izolacije nakon rasta broja novozaraženih: „Za dve nedelje dupliran broj inficiranih“

0
(AP Photo/Bilal Hussein)

Liban je danas ponovo uveo dvonedeljnu delimičnu izolaciju i policijski čas noću zbog naglog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze povećao se sa 5.417, koliko ih je bilo 4. avgusta, na skoro 11.000 danas.

U četvrtak je libansko Ministarstvo zdravlja zabeležilo rekordnih 605 novih potvrđenih slučajeva infekcije u prethodna 24 sata.

Mnoge firme su jutros bile zatvorene u Bejrutu iako je bankama, prodavnicama, knjižarama i apotekama dozvoljeno da rade.

Restorani, noćni klubovi, plaže i prodavnice odeće su zatvorene po naredbi Ministarstva unutrašnjih poslova.

Broj zaraženih se povećao za pet puta od početka jula kada su ukinute ranije uvedene mere i otvoren međunarodni aerodrom, a potom je skočio posle eksplozije u bejrutskoj luci, pošto je četvrt miliona ljudi ostalo bez krova nad glavom i oštećene bolnice su pretrpane.

Posle eksplozije zdravstveni radnici su upozoravali na povećan rizik od infekcije i na sahranama i prilikom pretraživanja ruševina. 

Uz to su učestale demonstracije zbog gneva stanovnika prema vlasti.

Pandemija je izbila u vreme kada je libanski zdravstveni sektor bio slab zbog ekonomske i finansijske krize.

I u Ujedinjenim rapskim Emiratima (UAE) je najavljeno da bi se ponovo mogao uvesti policijski čas noću i mere izolacije u delovima zemlje gde naglo raste broj obolelelih. U sredu i četvrtak u UAE je otkriveno 400 slučajava zaraze što je najviše za mesec dana.

Zvaničnici Emirata za porast broja inficiranih krive stanovnike koji ne koriste maske i ne vode računa o međusobnoj razdaljini.

(Beta)