“Letovanje u Crnoj Gori je loš izbor. Nekima to zvuči nekorektno, ali to je istina…”

1
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da se “ovako prihvatljiva epidemiološka situacija može očuvati jedino racionalno”.

“Treba shvatiti da je boravak u Crnoj Gori veliki rizik, letovanje tamo je loš izbor, iako to za nekog zvuči nekorektno, jednostavno je istina”, rekao je Kon.

Kao dodatne rizike, Kon je označio događaje koji nam se, uprkos upozorenjima, neprekidno ponavljaju.

“Ta slavlja nam se neprekidno ponavljaju. Stalno imate oglašavanje dešavanja, okupljanja i to se dešava paralelno sa situacijom kada se dešava učestalost oboljevanja u Evropi. Kao da ugostitelji ne mogu da shvate da i preko njihovog angažovanja može doći do smanjenja oboljevanja”, istakao je Kon.

Ocenio je da nas je u ovu prihvatljivu epidemiološku situaciju dovela disciplina.

“Sad će svi, imajući u vidu ovih 29 novozaraženih danas, da pohrle u zagrljaj uz pesmu i igru. Ne mogu da kažem da to nije lepo. Lepo je. Ali to nije pametno, nije mudro, dovešće nas u situaciju da nam se pune bolnice. Jasno nam je da virus niko nije zadržao, ali ove mere koje su danas donete služe tome da se virus što više zadrži pošto se naši sugrađani vrate u zemlju”, rekao je Kon komentarišuću novu odluku Kriznog štaba prema kojoj će povratnici iz inostranstva od petka biti pod zdravstvenim nadzorom.

Detalji odluke biće objavljeni u toku nedelje, dodao je Kon.

On je rekao i da se odlažu “razne situacije koje su potencijalni rizik za pronošenje virusa poput sajamskih aktivnosti”.

“Nisu to lake odluke, ali sve to radimo radi očuvanja zdravlja. Moramo da imamo saradnju. Solidarnost je sada najvažnija. Moramo da se sačuvamo od novog porasta, pika, talasa. Moramo da izbegnemo ponovno punjenje bolnica. Ne smemo to sebi dozvoliti”, naglasio je Predrag Kon.

1 KOMENTAR

  1. Mnogo je manji rizik letovanje nego boravak na Zlatibor, Jagodina ili banjama… Na moru je malo ljudi, plaže ne rade, sve je poluprazno,a more čisto. Zato dr. niste u pravu

Comments are closed.