Leskovac: Zaraženo 24 lekara, 17 medicinskih tehničara, pet vozača…

0
Foto: Profimedia

Među potvrđenim slučajevima koronavirusa na području Leskovca najviše je zaposlenih u zdravstvenim ustanovama – 24 lekara, 17 medicinskih tehničara, pet vozača, dve servirke i jedna spremačica, saopštio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, navodeći da je dosad registrovano ukupno 90 kovid pacijenta, prenosi N1.

Podatak o broju zaraženih zdravstvenih radnika “ne bi trebalo da iznenađuje”, ocenio j Cvetanović, naglašavajući da je većina medicinara “u prvim redovima i direktnom kontaktu sa pacijentima” i da “nesebično daju sebe vodeći računa o pacijentima”.

Na pitanje kako to da Leskovac ima toliko zaraženih lekara i medicinskog odoblja i da se taj broj stalno povećava, a određeno je da leskovačka bolnica bude kovid bolnica za dva okruga, Cvetanović je rekao kako je to “pitanje za stručnjake koji su tako procenili”.

Od 10. aprila broj obolelih u Jablaničkom okruju vovećan je za još 34 slučaja, od toga 19 iz Leskovca, 12 iz Vlasotinca, dva iz Lebana i jedna iz Bojnika. U Jablaničkom okrugu trenutno je ukupno 110 obolelih – 90 ih je u Leskovcu, 14 u Vlasotinu,u Bojniku, Medveđi i Lebanu po dva slučaja, a danas će biti uzeto još 95 uzoraka.

Cvetanović je rekao i da su “na udaru radnici u velikim kolektivima što se moglo videti iz primera ‘Jure’ i ‘Aptiva'”.

“Nova situacija je da su obolela i dva radnika u ‘Gruneru’ iz Vlasotinca, zbog čega su pod zdravstvenim nadzorom 52 osobe.Na teritoriji Jablaničkog okruga ukupno je pod zdravstvenim nadzorom 1.229 građana, a najviše u Leskovcu – 1.060”, rekao je Cvetanović.

U samoizolaciji je, posle povratka iz inostranstva, 1.025 osoba, u Leskovac 842, rekao je Cvetanović. Na području okruga dosad su preminule dve osobe, a tri pacijenta su izlečena.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus