Lekcije s Gazimestana koje nismo naučili; Postoji li revolucionarni duh srpskog društva; Šta se dešava na Filološkom fakultetu – Izašao je novi Nedeljnik

Na kioscima je novi broj Nedeljnika. Pogledajte šta vas čeka između korica

0

GAZIMESTAN – Kada se postavi pitanje da li je nešto moglo da bude drugačije, istorija pre svakog daljeg obrazlaganja daje odgovor “da je nešto moglo da se desi, desilo bi se”. Jugoslavija možda nije mogla da opstane; Kosovo možda nije moglo da ostane pod srpskom kontrolom kako je Milošević zamislio ustavnim amandmanima; ali, iz ove istorijske perspektive kada je okupljanje naroda na Gazimestanu lekcija iz istorije, važnija za naše današnje živote od “originalnog” Vidovdana 1389. godine. Veliko istraživanje o događajima koji su prethodili skupu na Gazimestanu i svim njegovim posledicama, uz ekskluzivne dokumente iz arhive CIA.

JUTRO JE! – “Srbi uvek nekoliko godina posle Gazimestana izgube svoju državu. Prvi put Srbiju, drugi put Jugoslaviju”, prvi je red uvodnika Veljka Lalića u novom broju Nedeljnika.

ROĆKO – Vlast nije nijednom rečju stavila do znanja da će proveriti teške optužbe Rodoljuba Milovića, nekadašnjeg načelnika Uprave kriminalističke policije, koje uključuju navodno učešće u likvidacijama u 2002. godini. Premijerka Ana Brnabić rekla je da neće smeniti Lončara i da će reagovati kada institucije njoj daju takvu informaciju. Zašto su izostale reakcije?

PONIŽENI – “U čemu bi se srpska opozicija mogla ugledati na Ekrema Imamoglua”, u novoj kolumni u Nedeljniku objašnjava Ljiljana Smajlović.

REVOLUCIJA – U Srbiji se mešaju pojmovi: na primer kritička javnost i politička opozicija, revanšizam i lustracija, revolucija, prevrat i puč. Ako režim pokrade izbore (kao lokalne 1996) ili ne želi da preda vlast posle poraza (kao pred 5. oktobar 2000), građani imaju pravo da na ulici odbrane svoju izbornu volju jer su oni nosioci suvereniteta. Ali to ne mora da bude revolucija, piše Zoran Panović u analizi aktuelnih političkih dešavanja u novom Nedeljniku.

VANJA I VUČIĆ – Dragoljub Draža Petrović u novoj kolumni “Zakopčavanje mita” u Nedeljniku piše o Vanji Udovičiću. “Zašto u Srbiji sportisti postaju političari, a političari bi da budu sportisti?”, pita se Draža.

KIŠ – Gradska vlast u Subotici usvojila je predlog gradonačelnika Bogdana Labana da se Danilo Kiš posthumno proglasi počasnim građaninom Subotice; na drugoj strani, pravna naslednica i njegova nekadašnja supruga Mirjana Miočinović zahteva povlačenje te odluke, a njeno pismo podržalo je više od 160 javnih ličnosti. Čas političke anatomije u novom Nedeljniku.

FILOLOŠKI – Slučaj profesora Darka Tanaskovića, o kojem je govorio u intervjuu Nedeljniku, samo je vrh ledenog brega zbivanja na Studentskom trgu. Sumnjivi finansijski poslovi, nepotizam, “uslužni doktorati”, dekanka u sukobu interesa, neusklađenost Fakulteta za Zakonom o visokom obrazovanju – na sve to upozorava deo profesora koji se obraćao i rektorki Ivanki Popović. Nedeljnik otkriva deo problema na ovom fakultetu.

MATURALIKS – Bila je 1995. godina i mi klinci, sećam se, tumarali smo hodnicima Jedanaeste gimnazije, zbunjeni i uplašeni i po nekoliko puta čitali obaveštenje okačeno na ulazna vrata – nije bilo društvenih mreža – sa uputstvom kako bi trebalo da postupamo nakon “curenja” testova i šta će biti sa nama. Mislila sam da ću ovu epizodu iz devedesetih prepričavati svojoj deci kao neki film. Ali taj film se gledao i 2013. godine, pa se ponovio i ove godine. Kao reprize “Srećnih ljudi”, piše Ana Mitić u novom Nedeljniku.

LJOSA I ŠOVINIZAM – “Nije reč o ratu između muškaraca i žena i njihovoj borbi za opstanak; reč je o ispravljanju viševekovne nepravde i okončanju zadrtosti i bahatosti uzrokovane religijom, predrasudama i davnašnjim lošim običajima, čija je žrtva (bila, i još uvek je) polovina čovečanstva. To nije borba žena protiv muškaraca već svih svesnih i odgovornih muškaraca i žena protiv manjine (a ponekad i većine) koja se tome protivi”, piše nobelovac Mario Vargas Ljosa u kolumni koju objavljuje Nedeljnik.

NAPOLEON I KRALJ – “Hronika Platinijevog hapšenja i dvadesetočasovnog saslušanja nije priča o fudbalu već o politici, ratovima, oružju, nafti, gasu, geopolitici, arapskim rivalstvima i klanovskim nepodnošenjima, a procesuiranje Sarkozija je zakucavanje poslednjeg eksera u kovčeg Pete republike i degolizma”, piše Željko Pantelić u spoljnopolitičkoj analizi u novom Nedeljniku.

BAJDEN – Ako je Džozef Robinet Bajden Junior nešto naučio iz propale predsedničke kampanje iz 1988. i 2008, to je da dobre nedelje prate loše, i da onda kad izgleda da sve ide po planu, na kraju kampanje će krenuti po zlu. Na stranačkim izborima moraće da se suoči sa mladim licima koji nude nove, odvažne ideje. Hoće li treća biti sreća za Džoa Bajdena? Čitajte u novom Nedeljniku.

SOPOT – “Dargi predsedniče, poslušao sam Vaš savet i odlučio da više ne letujem po tri puta na Brinoima, već da kao većina građana idem u bratsku Grkču”, piše razglednicu iz Sopota Zoran Babić, pardon Mihailo Medenica u novom Nedeljniku.

LAGUNA – “Da pitate slučajne prolaznike, verovatno bi vam svako od njih odgovorio da se u Srbiji ne čita, da se kulturna svest svodi na rijalitije i priče o estradnim zvezdama. Pa ipak, Srbija je jedina zemlja u svetu gde se otvara više knjižara nego što se zatvara”, piše u autorskom tekstu za novi Nedeljnik Dejan Papić, vlasnik izdavačke kuće Laguna.

LIJEŠEVIĆ – “Beograd mi se čini tužnim bez Đuze, Pere Kralja, Josifa Tatića, Jovana Ćirilova, Dragana Nikolića, Ljube Tadića… naročito bez Madžgalja i Glogovca, a tek bez Miše Janketića…”, ispričao je u velikom intervjuu za Nedeljnik reditelj Boris Liješević.

NADO, NADICE… – Branko Rosić je za novi Nedeljnik odgonetnuo fenomen Nade Topčagić i srpskog folka kojim se kiti čak i turska opozicija.

KLIMA – Novi izveštaj eksperata za ljudska prava UN kaže da će nas verovatno sačekati “klimatski aparthejd”, što znači da će bogati plaćati da izbegnu vreline i glad kao posledicu eskalacije klimatske krize, dok će ostatak sveta patiti. Zašto je vreme poludelo? Čitajte u Nedeljniku.

KIJANU – U novom Nedeljniku i tekst kako je Kijanu Rivs postao protivteža svemu lošem na internetu.

MIMI MERCEDEZ – “Postoji jedan jedini ispravan način da se govori o svemu, a to je otvoreno, iskreno i bez ustezanja, što je u današnje vreme preosetljivosti užasno teško, ali samim tim i još važnije”, kaže za novi Nedeljnik Mimi Mercedez.

PTTB – Za novi Nedeljnik govore i Peter and the Test Tube Babies, pred nastup na Exitu.

Digitalno izdanje Nedeljnika dostupno je na Novinarnici.