Lekari posumnjali da je u Skoplju rođena beba pozitivna na koronu: “Ipak je zaražena tek u kontaktu sa majkom”

0
Profimedia

(Beta) – Beba rođena na Ginekološko-akušerskoj klinici u Skoplju je pozitivna na koronavirus, prenela je danas Televizija Telma, pozivajući se na izvore u toj bolnici.

Kako su naveli na sajtu te televizije (telma.com.mk), ni majka ni beba nisu imale simptome kovida, a novorođenče pozitivno na Kovid-19 je izolovano u posebnu prostoriju.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče je, prema Televiziji Kanal 5, potvrdio tu informaciju, ali je rekao da će biti napravljen još jedan test da bi se potvrdile sumnje.

Na ginekološkoj klinici posumnjali su mogućnost prvog slučaja vertikalne transmisije sa majke na bebu, što do sada nije dokazano da postoji.

Međutim, direktorka Ginekološko-akušerkse klinike (GAK) u Skoplju Viktorija Jovanovska izjavila je danas da se novorođenče pozitivno na koronavirus zarazilo u kontaktu s majkom i da se ne radi o “vertikalnoj transmisiji” pred porođaj.

“U ovom slučaju majka je imala kontak sa bebom i beba je testirana posle tog kontakta. Ipak se ne radi  o verikalnoj transmisiji, već je kontakt majka-beba uradio svoje”, rekla je ona za makedonsku televiziju “Kanal 5”.

Jovanovska je istakkla da su majka i beba dobro, da nemaju simptome infekcije COVID-19 i da su poslate kući, u izolaciju.