Lekari koji leče hidroksihlorokinom objasnili efekat ove borbe protiv koronavirusa: “Značajno se skraćuje period izlečenja i smanjuje broj ljudi koje pacijent može da zarazi”

0
Foto: Profimedia

Evo potencijalno dobrih vesti u borbi protiv pandemije koronavirusa: terapija obećava. Lekari u Francuskoj, Južnoj Korei i SAD sa uspehom koriste antimalarijski lek poznat kao hidroksihlorokin.

Juče je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da postoji mogućnost i da Srbija proizovdi hlorokin koji se navodno dobro pokazao u lečenju COVID-19 i da će o tome razgovarati sa vlasnicima Galenike – da taj preparat počne da se proizvodi u toj fabrici.

“Mi smo lekari koji leče pacijente obolele od COVID-19 tim lekom i čini se da terapija daje rezultate”, pišu za Wall Street Journal Džef Kolijer, lekar koji radi i kao predsednik Nacionalne savetodavne komisije za ruralno zdravlje i Danijel Hintorn, direktor Odeljenja za zarazne bolesti Medicinskog centra Univerziteta u Kanzasu.

Kako oni pišu, ako se brzo i strateški primeni, lek može potencijano da pomogne u savijanju pandemijske krive.

Hidroksihlorokin je uobičajeni generički lek koji se koristi u lečenju lupusa, aritritisa i malarije. Lek, čiji je brend “Plaquenil”, relativno je bezbedan, a neželjena dejstva mogu biti iritacije stomaka, kao i ehokardiogram i izvesne promene u čulu vida. Godine 2005. studija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazala je da hlorokin može blokirati virus da prodre u ćeliju ako se primeni pre izlaganja (virusu). Ako je tkivo već bilo inficirano, lek inhibira virus.

Devetog marta, tim istraživača u Kini objavio je rezultat koji pokazuju da je hidroskihlorokin efikasan protiv koronavirusa u labaratorijskim uslovima (u epruveti). Autori su predložili petodnevnu terapiju od po 12 tableta protiv koronavirusa: dve tablete od 200 miligrama dva puta tokom prvog dana, zatim jednu tabletu dva puta na dan naredna četiri dana.

U francuskoj studiji korišćen je lek u kombinacija sa azitromicinom. Većina amerikanaca poznaje azitromicin pod imenom “Zithromax Z-Pak” koji se propisuje za infekcije gornjih disajnih puteva. Čini se da sam Z-Pak ne pomaže u borbi protiv COVID-19, a rezultati kombinovog lečanja su preliminarni.

Ali istrživači u Francuskoj lečili su mali broj pacijenata i hidroskihlorokinom i Z-Pakom, a 100 odsto njih je izlečeno do šestog dana lečenja, dok je taj slučaj kod 57,1 odsto pacijenata koji su primali samo hidroksihlorokin i 12,5 odsto pacijenata koji nisu primili nijedan lek.

Štaviše, većina pacijenata je virus očistila za tri do šest dana, a ne za 20 dana kao što je to primećeno u Kini. To smanjuje vreme u kojem pacijent može da zarazi virusom druge oko sebe. Jedna lekcija koja bi trebalo da informiše američki pristup: koristite ovaj koktel za rano lečenje i ne čekajte da pacijent dođe na respirator u odeljenje intenzivne nege.

U toku je nekoliko pažljivih studija hidroskihlorokina, ali rezultati mogu da traju nedeljama pa i duuže. Stručnjaci za zarazne bolesti već klinički koriste hidroksihlorokin sa određenih uspehom.

Dvojica lekara, autori ovog teksta, sa kolegom iz Kanzas Sitija koriste hidroksihlorokin na dva načina: za lečenje pacijenata i kao profilaksu za zaštitu zdravstvenih radnika od infekcije.

“Pratili smo protokol koji je iznet u istraživanju iz Kine, ali prešli smo na kombinaciju koja je je propisana u francuskoj studiji. Čini se da naši pacijenti pokazuju manje simptoma”, kažu oni.

“Naše iskustvo sugeriše da bi hidroksihlorokin, sa ili bez Z-Paka, trebalo da bude terapija u borbi protiv koronavirusa. Nažalost, već postoji manjak hidroksihlorokina. Vlasti treba odmah da ugovore pojačavanje proizvodnje sa proizvođačima. Sve zalihe treba da budu puštene”, poručuju oni.

U kliničkoj praksi, hidroksihloroking treba davati rano pacijentima koji imaju pozitivan test, a možda i ako se pretpostavlja da je COVID-19, na primer, u slučaju da smo imali kontakt sa zaraženim. Možda je posebno korisno lečiti blage slučajeve i mlade pacijente, što bi značajno smanjilo prenošenje virusa i, kako kažu, poravnalo krivu.

Hitne službe rizikuju da jedan pacijent izloži virusu desetak medicinskih sestara i lekara. Umesto da izloženi zdravstveni radnici budu smešteni u 14-dnevni karantin, mogli bi da primaju hidroksihlorokin pet dana, a zatim se testiraju na virus. To bi omogućilo zdravstvenim radnicima da se vrate na posao ako se negativno testiraju.

Predsednik SAD Donald Tramp je na konferenciji u četvrtak upozorio da hidroksihlorokin može da služi kao potencijalna terapija u lečenju COVID-19, što je potez dočekan sa dobrodošlicom. I nije stvar u samo u lećenju. Brza i strateška upotreba ovih lekova mogla bi da pomogne u zaustvaljanju širenja bolesti.

Lekari, autori teksta, poručuju da imaju decenije iskustva u lečenju zaraznih bolesti i suočavanju sa epidemijama, kao i da veruju u sigurnost i efikasnost.

Ne želimo da dajemo lažnu nadu, pišu oni. “Videli smo kako obećavajući lekovi na kraju razočaraju”-

“Javnost očekuje odgovor, a mi nemamo luksuz vremena. Imao lek sa odičnim bezbednosnim profilom, ali ograničenim kliničkim ishodima – i boljim alternativama sve dok se ne desi vrhunac ove katastrofe. Ovaj lek možemo da iskoristimo da spasemo živote i sprečimo da se drugi zaraze. Ili možemo da sačekamo nekoliko nedelja i rizikujemo da otrkijemo da nismo učinili sve što smo mogli da ovu pandemiju okončamo što je pre moguće”, zaključuju autori.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?