Lekari KBC “Dragiša Mišović” su juče spasili život bebe zaražene trudnice: “Pod punom opremom uradili smo transfuziju iglom kroz stomak, u pupčanik…”

0
Foto: Profimedia

Direktorka klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničko-bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović” Slađana Mihajlović izjavila je da ima “dosta” trudnica pozitivnih na koronavirus, ali da neke nisu obolele, odnosno nemaju simptome Covida-19.

Ona je za Radio-televiziju Srbije rekla da je dečjoj bolnici “Dragiša Mišović” 41 dete, 26 majki, i sedam trudnica – od kojih je pet pozitivno na Covid-19. Imaju i deset porodilja, od kojih je pet pozitivno, mada nijedna od pet beba rođenih u “Dr Dragiše Mišović” nema koronavirus.

Precizirala je da je samo jedna porodilja imala težu sliku i da je se ona leči u bolnici “Dr Dragiša Mišović”, koja je i Covid porodilište.

“Jedna je imala teške simptome. Dobila je terapiju i pratimo njeno stanje na odeljenju. Trudnice i bebe su u ovoj epidemiji pošteđene, imaju manje simptoma, ali moramo da budemo predostrožni i da ih pratimo svakog dana”, rekla je Mihajlović.

Juče je u bolnici “Dragiša Mišović” urađena i jedna specifična intervencija, kod trudnice koja je pozitivna na koronavirus, a u 31. nedelji trudnoće, kako bi se pomoglo bebi koja je ugrožena.

“Urađena je intrauterena transfuzija kod fetusa. Kod mame koja ima drugačiju krvnu grupu od bebe, prolaze antitela, koja kod bebe izazivaju hemolitičku bolest. Ako ne damo bebi transfuziju, doći će do uginuća. Da bismo je spasili, pod punom opremom uradili smo transfuziju iglom kroz stomak, u pupčanik. Izvadi se krv bebe, odredi koliko obrađene krvi treba da se ubaci kroz tu iglu u pupčanik i beba dobije transfuziju”, objasnila je Mihajlović.

I mama i beba su dobro. “Nadamo se da će što više izgurati, da se uspešno završi porođaj”, navela je načelnice bolnice.

Ona je istakla da su odvojevne abmulante za Covid pozitivne trudnice, kod kojih je virus dokazan, i odvojene ambulante za sumnjive slučajevee – trudnice koje imaju respiratorne infekcije, temperaturu i slične simptome koji izazivaju sumnju.

Mihajlović je rekla da sada nema obolelih zdravstvenih radnika u tom porodilištu i istakla da su njeni ljudi “zmajevi”, da su tri medicinske sestre samohrane majke, ali da nikome na odeljenju nije palo na pamet da uzme bolovanje.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus