Lečić predstavio program u kampanji za predsednika DS: “Srbija mora da prekine sa Miloševićevim nasleđem…”

2
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Predstavnik frakcije Demokratske stranke (DS) koja se zalaže za unutarstranačke izbore, Branislav Lečić, predstavio je danas novi stranački program u tri tačke, u kampanji na izborima za predsednika DS koje je raspisao taj deo stranke za 26. septembar.

Na konferenciji za novinare u centrali stranke, Lečić je saopštio da je prva tačka novog programa članstvo u Evropskoj uniji i “beskompromisna borba za civilizovanu Srbiju”, druga tačka je nacionalno pitanje, koje je obrazložio “patriotizmom kao novim nacionalizmom”, a treća predstavlja borba za jednakost, slobodu i jednake šanse za sve.

“Srbija mora da prekine sa Miloševićevim nasleđem, a svedoci smo da je prisutno u sadašnjoj vlasti, ali i u jednom delu opozicije. (…) Prisutno je u načinu mišljenja i vodjenju politike, a to nasledje je dovelo do ubistva premijera Zorana Djindjića”, istakao je Lečić.

Naglasio je da ne može da se čeka da vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića “padne na Kosovu” da bi se formirala politički nova Srbija, već je potrebno naći “održivo rešenje” za to pitanje kako bi Srbi i Albanci krenuli dalje ka EU.

Lečić je ocenio da “nije normalno” što opozicija ćuti na zaustavljane evrointegracije Srbije i nije podržala pokušaje popravljanja odnosa Hrvata i Srba u Hrvatskoj, a “nije normalno” ni to što se vlast i opozicija u Srbiji mešaju u izborni proces Crne Gore.

“Moramo da se pomirimo sa tim da je Crna Gora nezavisna i da poštujemo drugu državu”, istakao je Lečić.

Govoreći o Evropskoj uniji, Lečić je naglasio da to nije “slepa” ideja, da je potrebno usaglasiti spoljnu politiku s njom i ocenio da je EU jedina “zemlja” u kojoj će svi Srbi sa svojim pravima biti objedinjeni.

Lečić je kazao da je Srbija danas shvaćena tako da bude jeftino tržište gde će strani investitori da eksploatišu državne subvencije i radnu snagu, a da je zato potrebno osloniti se na domaću privredu čiji će profiti ostajati u Srbiji, a koja “vapi” za pomoć države.

Ocenio je da je “Miloševićevo nasleđe” stvorilo oštre podele u srpskom društvu na bogate i siromaše i da to “boli”, naveo je da je potrebno ulagati u zdravstvo, obrazovanje i kulturu ali je istakao da je najveći resurs Srbije ipak ljudski potencijal.

Lečić, jedini kandidat za predsednika na tim izborima, predstavio je i svoj tim koji će, između ostalih, činiti funkcioneri DS Dragoslav Šumarac i Vida Ognjenović i kazao da se oni neće baviti “antagonizmima” i da će odoleti “kampanjama ličnog tipa”.

Deo DS okupljen oko zvaničnog predsednika stranke Zorana Lutovca ne priznanje te izbore za predsednika, raspisane za 26. septembar.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Slatko me nasmeja ovaj lecic. On sme, uopste da pominje milosevica, a odigrao je za njega i rasturio studentski protest. Nagradjen je potkrovljem za svoj dobro odradjen zadatak. Mi stariji dobro pamtimo i njegov odlazak u Hilandar i razlog tog boravka. Leko, leko, ucuti i idi sa borisom, ostavi prave demokrate na miru.

  2. Људи су ти лепо поручили, иди код твог друга Бориса па се уједините у веееелику СДП, а можете и соло и “измерите” тежину својих идеја на изборима. Није заиса јасно зашто вам је потребна “франшиза” ДС ? Иовако су од ње остале само фронцле. А што се саме идеје “чланство у ЕУ здај”! тиче, од тога са уценама ЕУ, нема ништа. Није само јасно зашто ту глупост “утерујете” у политички мени, када је народ то већином одбацио.

Comments are closed.